Поправете ме ако греша, но ми се струва, че току-що прочетох своеобразен жанров прецедент за детската литература у нас. Киберпънк дистопия, която спокойно могат да грабнат и хлапетата в начален курс, при това богато (и цветно!) илюстрована? О, да! Моля, връчете ми я! „Кеплер62. Книга първа: Поканата“ (изд. „Жанет 45“) е именно това. Само че големият брат тук гледа единствено малкото си братче, а двамата трябва да се измъкнат от хватката на сивите възрастни и „приятелството“ на правителството, което цели да ги направи щастливи… по един или друг начин. Ако смятате, че читателите под 10 години са прекалено малки, за да четат за мрачното бъдеще с присъщите му екологични катастрофи, свръхпренаселеност, злоупотреба с технологиите и превръщането на личната свобода в умела илюзия, то писателите Тимо Парвела и Бьорн Суртлан (познат у нас с поредицата „Детективи по неволя“) са тук да ви оборят, с помощта на илюстратора Паси Питкянен.

Земята е пренаселена, а природните ѝ ресурси намаляват. Тринайсетгодишният Ари се грижи за болното си братче Йони. Двамата играят на нова и особено трудна кюмпютърна игра – Кеплер62, която малцина са способни да превъртят. Никой не знае какво ще се случи с преминалите последното ниво – и дали Кеплер не е нещо повече от просто игра. Започва щуро приключение. Известните детски писатели Тимо Парвела (Финландия) и Бьорн Суртлан (Норвегия) заедно с финландския илюстратор Паси Питкянен (един от авторите на Angry Birds) са създали завладяващ свят, в който приятелството е подложено на изпитания сред непознатия космос. Стани част от историята. Впусни се в главозамайващо космическо приключение!

Населението старее, светът отеснява, властите са отправили поглед към космоса с надеждата за нов дом, докато на земята деца с тунинговани мозъци заемат част от жизненоважните постове, за които вече липсват възрастни… Леле!

Че книгата се чете на един дъх – това се подразбира. И то не просто защото минава за детска със своите 128 страници, кратки глави и множество цветни илюстрации. Точно както едноименната компютърна игра, с която се захващат Ари и Йони, „Кеплер62. Книга първа: Поканата“  буквално те поглъща от самото начало. Ето един вихрен сюжет, който прекрасно представя тропи, присъщи я за класиката на киберпънка, я за неговите хитови съвременни проявления.

Родителското тяло ще усети сериозен привкус на Филип К. Дик, Ърнест Клайн и Джеймс Дашнър. Илюстрациите пък на моменти са ефектно използвани за допълнителен драматизъм и кинематографично придвижване на историята напред, както го правят книги като „Изобретението на Хюго“ на Брайън Селзник и „Thornhill“ на Pam Smy.

Всичко започва а-ла „Играч първи, приготви се“, с така интригуващите за децата перспективи за невиждана награда при превъртането на мистериозна видео игра, но какво ако играта е само началото? Едновременно тест и покана? Покана, но за какво?

Е, не очаквайте да откриете отговорите още тук, защото както и самото заглавие пояснява – това е едва книга първа. Книга първа от общо шест в „Кепле62 – Първи сезон“. (До скоро сезоните бяха присъщи само на сериалите и компютърните игри, но тези книги явно са си поставили сериозно за цел да ги настигнат като атрактивно забавление за подрастващи! Хей, да не стане скоро да „бинджваме“ книги, а?!)

От „Жанет 45“ са се погрижили българските читатели да се насладят на едно наистина качествено реализирано родно издание. Преводът от фински е поверен на Росица Цветанова, под редакцията на Веселина Георгиева, а с визуалната адаптация се е заела Венета Атанасова. Романът идва с твърди корици, гланцирана хартия и подобаващата качествена полиграфия. Надявам се, че серията ще се превърне в хит и у нас и скоро ще имаме възможност да четем продълженията. Лично аз изгарям от любопитство какво ще се случи нататък!

Още за книгата: http://books.janet45.com/books/1539

Ревю в „Детски книги“: https://detskiknigi.com/kepler62-kosmichesko-prikljuchenie-v-poredica-ot-grafichni-noveli/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s