Загубата на близък е едно от най-тежките (и често травматизиращи) преживявания за всеки един от нас, особено за децата. Не е лесно да обясним на най-малките неща, които понякога дори самите ние не сме в състояние да си обясним напълно. А вероятно най-трудното чувство за справяне освен мъката от загубата е страхът от нея. Именно с този страх се сблъсква и седемгодишната Агата, добре познатата героиня на Александра Георгиева, в „Обичам те, бабо“ – една от най-драматичните и зрели книги в детската илюстрована поредица на издателство „Мармот“.

Здравей! Аз съм Агата! Моята Баба прави най-вкусната мусака на света и разказва страхотни истории! Всяка вечер я прегръщам, а тя ми пожелава „Сладки сънища!“. Но сега e в болница и аз много се притеснявам! Дали всичко ще е наред?

За поредицата: С какви ли отношения, емоции и предизвикателства ще се сблъска и овладее Агата през първата си година в училище? Да попаднеш в нова и непозната среда е вълнуващо, и още как! А годината обещава да е емоционална и за нейните приятели, за мама, татко и баба, както и за любимия ѝ котарак Балтазар.

Любящата и обична баба на Агата внезапно се озовава в болница. Всички обещават, че баба ще се върне скоро и всичко ще бъде наред. Мама и татко твърдят, че лекарите ще й помогнат, а тя не се обажда просто защото има нужда от почивка. Но макар и едва в първи клас, Агата вече не е толкова малка и наивна. Тя вече е изгубила един любим човек – дядо си. И сега знае, че понякога не всичко завършва добре… Могат ли родителите да обещават неща, които не зависят от тях? Могат ли лекарите наистина да помогнат на баба?

Е, този път краят е щастлив. Баба ще продължава да е един от ключовите герои в поредицата, внасяйки топлина и сигурност в живота на малкото момиченце, а защо не и в този на читателите… Но хепиендът не омаловажава драматичния сюжет, а просто до известна степен щади читателите, които са имали щастието все още да не изпитат лично най-тежките загуби.

Всяка една подобна ситуация неизменно буди въпроси. Защо понякога тялото ни ни предава? Какво се случва след като умрем? Имаме ли душа и къде отива тя след края на земния ни път? А за родителите тези въпроси неизменно са поне с един повече. Допълнителният и особено тежък въпрос – как да разговаряме за това с децата си?

Родителите на Агата намират добър баланс между щадяща деликатност и нужната откровеност. Те развенчават красивата история за близките, които се превръщат в звезди, обясняват на достъпен език материалната, научна част на нещата и оставят Агата сама да избере духовната и недоказуемата, която е въпрос на вътрешно чувство и вяра.

Истината е, че всяко дете и всяка ситуация са строго индивидуални, изисква се деликатност, разбиране, усет, подход, много вътрешна сила и какво ли не още. А и всеки родител и всяко семейство има различна гледна точка, своя памет, лексика и изразни средства, вяра и какво ли не още, от които зависи как поднасяме подобни теми на децата си. Тъй че не очаквайте да откриете стриктни напътствия или лесни за следване стъпки в тази, или пък която и да е друга книга. Но книгите като тази са чудесен помощник и верен спътник.

Още за книгата: https://marmot-books.com/product/obicham-te-babo/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s