Кои са вълшебните думички? „Фокус-мокус“? „Абра-кадабра“? „Сим-салабим“? Май далеч по-добре работят „моля“, „благодаря“ и „извинявай“. Всъщност най-голямото вълшебство на думите идва не от самото им произнасяне, а от общуването с другите и от емоциите, които те събуждат. А ако искате да се убедите във вълшебната им сила, не просто като красива метафора, но и като напълно работеща на практика, ефективна магия, то непременно прочетете „Кога думите стават вълшебни“ – едно от приключенията на малката първокласничка Агата от илюстрованата поредица „Моята първа година в училище“ на Александра Георгиева и издателство „Мармот“.

Здравей, аз съм Агата! Научих се да правя вълшебства! Нужни са малко хартия, молив и думи. За всеки човек си има специални думи. Понякога сами се показват, а понякога се крият. След като ги намериш, трябва да ги запишеш. После произнасяш заклинанието и ако проработи, може да се появят дори ореховки!

За поредицата: С какви ли отношения, емоции и предизвикателства ще се сблъска и овладее Агата през първата си година в училище? Да попаднеш в нова и непозната среда е вълнуващо, и още как! А годината обещава да е емоционална и за нейните приятели, за мама, татко и баба, както и за любимия ѝ котарак Балтазар.

„Кога думите стават вълшебни“ се превърна в една от любимите ми книги от серията за Агата. Тук Александра Георгиева е онагледила за растящите читатели иначе леко кухо звучащите твърдения на възрастните за силата и красотата на думите. С помощта на топъл и мил сюжет, децата ще се уверят, че думите, езика и общуването са магия, макар и малко по-различна от класическите ни приказни представи за мигновено сбъднати желания и тям подобни.

Ивето мечтае да танцува отново, но й липсва увереност за да се запише на курса по танци. Агата обаче вижда клипче, на което съученичката й демонстрира своите умения. Тя иска да вдъхне смелост на приятелката си и получава чудесна идея как да го направи. Мама предлага всички заедно да напишат писмо на Ивето, в което всеки да й разкаже колко е харесал представянето й. Резултатът от писмото не закъснява и се оказва истинско вдъхновение за момичетата. Ивето се сдобива с повече самоувереност, но по-важното е, че сега двете с Агата си умират да изпробват вълшебството на думите и върху други.

И ето, че писмата започват да валят едно след друго! Скоро някои от нищо неподозиращите обитатели на градчето Елша получават кратки, но искрени съобщения – неочаквани мили послания, които ги трогват до сълзи. А на нас, читателите, те напомнят, че май е добре по-честичко да казваме по един или друг начин другите добрите неща, които мислим за другите, нищо че те тия работи „сигурно и така си ги знаят“.

Още за книгата: https://marmot-books.com/product/koga-dumite-stavat-valshebni/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s