Наред с така любимите ни Оно и Онче, от изд. „Изток-Запад” стартираха и още една поредица луксозни детски картинни книги от немски създатели. Техен герой е един избухлив, недоволен индивид, който може и да не е точно модел за подражание, но това съвсем не му пречи да помага в предаването на някои важни уроци. Приятелите му го наричат трола Сърдитко. Така го наричаме и ние, защото не ни беше нужно дълго за да се сприятелим с него. Напълно достатъчно беше просто да разлистим една от книгите с негово участие – „Тролът Сърдитко …иска да е пръв”.

Пръв! Пръв! Пръв…! Искам да съм пръв! Тролът Сърдитко има само една цел: да спечели състезанието с лагерни колички. На всяка цена! За щастие, измисля необичайна количка, с която успява да изпревари всички. Птицата се блъска в оградата, а таралежът пък в един камък. Мишокът счупва волана си, а на заека не му работят спирачките. Сега за трола Сърдитко състезанието е фасулска работа и стига пръв до финала. Но наистина ли е толкова хубаво да си пръв, щом приятелите ти са останали назад…?

Мдам, стремежът за първото място е нещо болезнено познато за повечето родители. Не, че има нещо лошо в състезателния дух, дори напротив, но не и когато състезаващият се не умее да губи. Изплъзналата се победа често е източник на разочарование и гняв, които намират различен израз – от тихо отстъпление и затваряне в себе си до шумни и експлозивни изблици. А ако има герой, който да знае нещо по темата за шумните изблици, то това е именно тролът Сърдитко, който е готов да се тръшка, така че земята се тресе. О, да! Когато Сърдитко се сърди, той се сърди така, че направо пушек се вдига. При това съвсем буквално, а ако не вярвате – просто разгледайте пищно илюстрованата трета книга от серията.

Този път всичко започва с търсенето на нещо ново и вълнуващо. Сърдитко и компания се чудят с какво да разнообразят дните си. Какво ли занимание не са практикували до момента? Така идва идеята за състезанието. Разбира се, птицата иска състезание по летене, заекът – по скачане, таралежът – по боцкане и т.н. Всеки желае да се изяви в сферата, в която се чувства най-умел и перспективите за първенството са най-добри. Но Сърдитко има по-добра идея и предлага съревнование с лагерни колички! На пръв поглед предложението е прекрасно и предлага равнопоставеност на горските обитатели… Но на Сърдитко му хрумва хитра идея как да увеличи скоростта на своята количка и това не просто му дава значителна преднина, а направо му помага да помете конкуренцията. Къде ли ще му излезе краят? Едно е сигурно – дори и на финала на състезанието да има недоволни, то на финала на книгата всички ще бъдат отново заедно като добри приятели, научили важен урок. Да, дори Сърдитко не винаги постъпва правилно, но никога не оставя осъзнатите грешките непоправени.

Още за книгата: https://iztok-zapad.eu/spoilhof-priken%20/trolat-sarditko-3

Откъс: https://iztok-zapad.eu/image/catalog/materials/sarditko-3.pdf

Щефи и Михаел Герхарц живеят с трите си деца в Тройсдорф край Кьолн. Под своето лого „априлкинд“ те работят по дизайна и създаването на истории и плюшени животни, с които играят децата по цял свят. Идеята за трола Сърдитко им хрумнала, когато най-малката им дъщеря, с предизвикателно скръстени ръце, нацупена и сърдита, седяла срещу тях на масата за закуска. Бързо се появил и оформил образът на малкия плюшен трол, който можел да се променя и да става ту ядосан, ту радостен. Възникнала и концепцията за собствена поредица от книги с картинки за неговите приключения.

Като родител Щефан Прикен също познава добре детския гняв. След изявите си в машиностроенето и архитектурата той следва начална педагогика с насоченост към изкуството, а впоследствие – графичен дизайн в Мюнстер, където днес живее и работи като илюстратор на свободна практика. Да създаде малкия трол и света му на основата на вече съществуващите плюшени играчки беше за него необичайна, но и увлекателна задача, която той изпълни прекрасно. Неговият трол Сърдитко просто няма как да не бъде обичан!

Запалена авторка на детски книги, режисьорка и продуцентка на (детски) радиопиеси, Барбара ван ден Шпойлхоф знае, че темата за гнева присъства в доста семейства. Затова идеята за малкия трол, който се гневи за щяло и нещяло и едва от своите приятели научава какво им причинява с това, ѝ допада много. Със своя разказ тя извиква на живот трола Сърдитко и гнева му – достоверно, с много обич и определено без вдигнат показалец.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s