Веднага след края на гората, първо няколко крачки направо, после веднъж наляво и два пъти надясно живее един малък трол. Приятелите му го наричат трола Сърдитко. А ако все още не сте се сприятелили с него, позволете ни да ви го представим. А защо ли точно днес? Да речем, че днес моментът е подходящ. Не пропускайте възможността, защото „Тролът Сърдитко …днес не се сърди!”. Луксозната картинна книга на изд. „Изток-Запад” ще покаже на малки и големи читатели, че балансът на чувствата е ключов, защото понякога дълго потисканият гняв е също толкова нежелателен, колкото и онзи, който изобщо не контролираме.

Всеки от нас е изпитвал безсилие и гняв, когато нещата не стават така, както искаме. Тези чувства са познати и на трола Сърдитко. Но какво да правим, когато ни обземе ярост? Поредицата „Тролът Сърдитко“ ще покаже на малките деца чрез красиви илюстрации и увлекателни истории как да овладяват емоциите си. Със Сърдитко те ще поставят основите на своята емоционална интелигентност, която е пряко свързана с щастието и успехите им в бъдеще.

Аз мога и да не съм такъв!!! – Тролът Сърдитко е твърдо убеден в това и се обзалага с приятелите си, че цял ден няма да се сърди. Но никак не е лесно. Иде му да затропа с крака, когато приятелите направо отмъкват под носа му вкусния кекс. И силно да се разкрещи, когато една уплашена гарга свършва нещо точно по средата на носа му. Дали въпреки това тролът Сърдитко ще успее да спечели облога…?

Каква по-добра мотивация за овладяване на емоциите от обратната психология? Явно не можеш това или онова. Не можеш да си спокоен, ти си Сърдитко! И всеки гневен трол ще реши да ти докаже, че грешиш. Мога, стига да искам! А и как да не искаш, когато в облога е включен ябълков мус, който приятелите ти ще ти приготвят, стига да запазиш самообладание и спокойствие?

Уви, сякаш напук, късметът на Сърдитко започва да му изневерява и му се случват куп дразнещи неудачи, които аха-аха да го изкарат из нерви. Не стига това, ами и самите му приятели се опитват да саботират опитите му за спокойно и прилично държане. Така де, не че не им се иска тролчето да се пребори с негативните емоции, но ако изгуби облога – тогава то ще трябва да приготви ябълков мус за тях, а не обратното.

Е, трябва да признаем, че Сърдитко успява да запази спокойствие и да контролира избухливия си нрав завидно дълго. Старанията му наистина дават плод, но накрая май плодът се оказва горчив. Вместо ябълков мус, ето я ябълката на раздора! Защото всяко търпение си има граници, нали? И ето, че след поредните присмехулни подигравки от околните, Сърдитко решава, че е крайно време да оправдае името си и… започва да се сърди и то как! Всъщност, популярното сравнение между лошото настроение и буреносните облаци придобива съвсем буквално значение и бива онагледено на страниците на богато илюстрираното издание.

И каква стана тя сега? Сърдитко отново е сърдит! А сърденето не води до нищо добро, нали? Е, не винаги! Защото едно е да владееш гнева си, но съвсем друго е да го таиш в себе си в нездравословни количества и да не даваш израз на чувствата си. Веднъж видели последиците от своето държание върху тролчето,  животните осъзнават грешката си и веднага решават да я поправят. Подигравките отстъпват на извиненията и милите думи, а буреносните облаци се отдръпват за един светъл, позитивен и ненатрапчиво поучителен финал.

Още за книгата: https://iztok-zapad.eu/trolut-surditko-2

Откъс: https://iztok-zapad.eu/image/catalog/materials/trolut-surditko-2.pdf

Щефи и Михаел Герхарц живеят с трите си деца в Тройсдорф край Кьолн. Под своето лого „априлкинд“ те работят по дизайна и създаването на истории и плюшени животни, с които играят децата по цял свят. Идеята за трола Сърдитко им хрумнала, когато най-малката им дъщеря, с предизвикателно скръстени ръце, нацупена и сърдита, седяла срещу тях на масата за закуска. Бързо се появил и оформил образът на малкия плюшен трол, който можел да се променя и да става ту ядосан, ту радостен. Възникнала и концепцията за собствена поредица от книги с картинки за неговите приключения.

Като родител Щефан Прикен също познава добре детския гняв. След изявите си в машиностроенето и архитектурата той следва начална педагогика с насоченост към изкуството, а впоследствие – графичен дизайн в Мюнстер, където днес живее и работи като илюстратор на свободна практика. Да създаде малкия трол и света му на основата на вече съществуващите плюшени играчки беше за него необичайна, но и увлекателна задача, която той изпълни прекрасно. Неговият трол Сърдитко просто няма как да не бъде обичан!

Запалена авторка на детски книги, режисьорка и продуцентка на (детски) радиопиеси, Барбара ван ден Шпойлхоф знае, че темата за гнева присъства в доста семейства. Затова идеята за малкия трол, който се гневи за щяло и нещяло и едва от своите приятели научава какво им причинява с това, ѝ допада много. Със своя разказ тя извиква на живот трола Сърдитко и гнева му – достоверно, с много обич и определено без вдигнат показалец.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s