След култовият „Батман: Убийствена шега“, Artline Studios продължават да наваксват за дългите години отсъствие на DC Comics в местните книжарници с първата (от три) части на „Батман: Прокълнат“. „Батман: Прокълнат“ е първият комикс, издаден под шапката DC Black Label, творбите в която са предвидени за пълнолетни читатели.

Провокативният подход спечели малко лоша слава на комикса при първоначалното му издаване в САЩ през 2018-та, поради панел показващ колко…ъммм…“надарен“ е Батман… след хиляди извинения от страна на DC, въпросният панел беше цензуриран за всички бъдещи издания, включително и българското.

Но нека не се отплесваме, защото „Батман: Прокълнат“ е доста повече от онзи панел. Тандемът Лий Бермехо и Брайън Азарело направи впечатление на много от феновете на Човека-прилеп още през 2008-ма с графичния роман Жокер“ и настоящият комикс е направен по такъв начин, че човек може и да го счита за продължение, но спокойно може да му се гледа и като на самостоятелна история.

А каква е историята всъщност? Батман се събужда тежко ранен в линейка, без да има спомен какво го е довело до това положение. Оказва се, че небезизвестният престъпен клоун Жокера, най-накрая е намерил смъртта си. Но никой, дори Батман, не е наясно какво точно се е случило.

Оттам следва хаотично повествование от страна на Джон Константин – един от доста нашумелите в последно време герои на DC – което подскача между настоящето и миналото, като паралелно се развиват две мистерии. Едната, която вече споменахме, е смъртта на Жокера. Другата обаче е в детските години на Брус Уейн, като се оказва, че семейството му е било пред разпад още преди съдбоносната нощ, в която родителите му биват убити.

Ако трябва да бъда напълно честен, сценарият на Брайън Азарело, поне в тази първа част, е сравнително слаб. Сюжетът се следи трудно и въпреки свръхестествените си елементи, не обръща достатъчно внимание на основната интрига, за да грабне читателя истински. Интересно решение от страна на Азарело е да се опита да вплете свои интерпретации на редица герои от пантеона на DC – освен гореспоменатият Константин, участват още Мъртвеца, Затана и други.

Дори обаче историята да не ви грабне (нещо, което, надявам се, ще се промени със следващите два тома), рисунките си струва да се видят. Стилът на Лий Бермехо е видимо по-фотореалистичен и живописен от на средностатистическия художник на супергеройски комикси, но същевременно запазва традиционната динамика на разказите в картинки. Героите не изглеждат никак сковани, разкадровката на страниците и доста разнообразна и заигравките на Бермехо със светлината довеждат до някои наистина драматични и запомнящи се моменти. Цялостната визия подхожда повече от идеално на свръхестествения сюжет и компенсира за много от недостатъците на сценария. А тези, които ценят повече визуалната част на комиксите вероятно ще останат и приятно изненадани и от нетрадиционния по-голям формат на изданието.

„Батман: Прокълнат“ не е толкова силен, колкото истински великолепното издание на „Убийствена шега“, което получихме малко по-рано. Но определено има и какво да предложи – комиксът е доста по-съвременен и доста по-различен в своята визия и повествование и несъмнено ще привлече вниманието на читателите, които търсят нещо по-нетрадиционно, макар с добре познат герой начело. Чакаме втора и трета част!

Още за изданието: https://artline-store.net/product/932/batman-prokalnat-kniga-1.html

One thought on “„Батман: Прокълнат“ #1 от Брайън Азарело и Лий Бермехо

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s