Какво по-добро доказателство за успеха на една поредица, от това десетилетие след своята първа поява на български тя да е отново в книжарниците, при това преиздадена с твърди корици? Да се чуди човек как до сега не сме прочели тези книги, но може би чакането си е струвало, за да се докоснем до тях в новия им луксозен вид. Феновете на Рик Риърдън сигурно вече се досещат за какво ще си поговорим днес – продължаваме епичната серия „Героите на Олимп” с нейния втори том „Синът на Нептун”.

Без спомени и без посока Пърси Джаксън се озовава в необикновен лагер за римски герои, където никой не гледа с добро око на гърците. Но на полубоговете там им предстои неравна битка. Преди да се опомни, Пърси е въвлечен в невъзможна мисия. Той и новите му приятели Хейзъл и Франк разполагат с четири дни, за да освободят Смъртта от лапите на безсмъртен гигант и да върнат изгубения символ на легиона. Само така римляните ще имат реален шанс срещу могъщата войска, която приближава лагера им…

След толкова много перипетии и преодолени предизвикателства, човек би решил, че на Пърси Джаксън му е крайно време да спре да бъде аутсайдер. Уви, всяко ново начало е трудно и когато култовият персонаж на Чичо Рик се озовава в един не по-малко култов лагер, пращат го направо в кохортата на изтърсаците. Случва се, когато си бил погнат от горгони и ти е била нужна известна помощ, за да отървеш кожата. Но, както се казва, когато губиш, не знаеш какво печелиш. Разпръснатата дружина не е просто тест за индивидуалните умения, но се явява и като редпоставка за нови запознанства и нови съюзници, защото никой не се и съмнява, че ще има и доста нови врагове…

Рик Риърдън не спира да смайва със своята адски находчива актуализация на древните митове. Не е лесно едновременно да си саркастичен и подривен спрямо класическите култури, но и да запазиш усещането за любов и уважение към първообразите. Не е лесно и да уловиш младежкия език, да предадеш всичко през бунтарски очи и с непукистки изказ, и същевременно не само да не сринеш драматизма и съспенса на сюжета си, но и дори да го засилиш, тъй като всичко звучи толкова естествено, непринудено и истинско.

Все по-богатата галерия от персонажи и чудовища в митологичната вселена на автора е неописуемо привлекателна. Харпии, амазонки, богове и герои, всички са намерили своето удобно и удачно място в съвремието и е адски, ама АДСКИ забавно да ги съзрем сред нас с помощта на Рик Риърдън.

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/geroite-na-olimp-259/2-sinat-na-neptun-p1476

Откъс: https://static.egmontbulgaria.com/92-downloads/heroesofolympus_02-chapter1.pdf

Още ревюта:

http://radiradev.blogspot.com/2014/07/blog-post_8.html

http://booumouse.blogspot.bg/2016/02/thesonofneptune.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s