Не е нужно да сте гениален детектив за да си извадите следното заключение: Нанси Спрингър умее да пише интелигентно и интригуващо за младата аудитория, без да я подценява, което пък прави книгите й достатъчно грабващи и за зрели читатели. Веществено доказателство номер едно: „Случаят с изчезналия маркиз”. Веществено доказателство номер две: „Случаят с двуликата лейди Сесили”. Представяме на вашето внимание втори том на поредицата „Загадките на Енола Холмс” (изд. „Егмонт”), която неотдавна вдъхнови нашумялата екранизация на Netflix с участието на Мили Боби Браун. Самотната продължава да бъде в Лондон под прикритие, но до кога ще успее да се прикрива от прословутия си брат Шерлок? Задачата не е лесна, особено когато някой се опитва да я убие, а тя търси улики за внезапното изчезване на момиче на нейната възраст, към чиято съдба властите не проявяват особен интерес…

Помните Енола Холмс, нали? Тийнейджърка, по-малката сестра на Шерлок Холмс и със склонност да се забърква в неприятности! Когато Енола открива невероятни рисунки, направени с въглен, е уверена, че авторът им е сродната ѝ душа. Но въпросният автор – младата лейди Сесили е изчезнала без следа. И какво остава на видния нов детектив, освен да се спусне по следите из нощните улици на Лондон? Но, за да спаси лейди Сесили от коварния злодей, Енола рискува да разкрие повече, отколкото ѝ се иска.

Втората книга от поредицата продължава прекрасно впечатляващия уводен том. Нанси Спрингър отново не се церемони с подрастващите читатели и ги запраща в мрака на викториански Лондон, в който мръсотията, немотията и болестите сякаш са най-малкият проблем. По улиците върлува Джак Изкормвача, а незнаен негов колега се опитва да убие Енола с гарота по време на една от нощните й разходки в помощ на бедняците по улиците. Видяла смъртта очи в очи, Енола е потресена от хладнокръвната циничност на нападателя, но това не я спира да продължи да върви по стъпките на Шерлок. Знаменитият детектив пък е изпаднал в униние, притеснен за съдбата на малката си сесстра, но и все още неразбиращ нейните мотиви и характер. А дали пътеките им ще се пресекат? Всичко е възможно, защото Енола е твърдо решена да открие лейди Сесили, без значение дали момичето е избягало или е било похитено.

Наред с кримиталето и приключенията Нанси Спрингър отново е поднесла умело обилно количество факти за нелекия живот от онова време, като се започне от правата на жените (или по-скоро – пълната липса на такива) и се стигне до политическите настроения. Не се сещам за много книги в категорията 10+, които да споменават термини като империализъм, марксизъм, анархизъм, капитализъм, при това без да спъват повествованието и без да отегчават детско-юношеската възрастова група. Чудесна дозировка на забавление и храна за размисъл!

Поредицата много приятно предава отделни загадки, като същевременно движи напред и основната арка на героите – съдбата на разединеното семейство Холмс. Дали накрая Енола ще отрие майка си и ще намери общ език с братята си? Очакваме с нетърпение продълженията!

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/zagadkite-na-enola-holms-1119/2-sluchajat-s-dvulikata-leydi-sesili-p3902

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s