„Науката от Света на Диска II – Глобусът” е вече тук, в превод от Богдан Русев и с логото на „Сиела”. Във втория том от поредицата „Науката от Света на Диска“ Пратчет, Стюарт и  Коен се фокусират върху науките за човека, психиката, обществото, историята – върху това, което превръща една група човекоподобни маймуни във високо развита цивилизация.

Елфите все още са с нас, в главите ни. Хуманизмът на Шекспир и критичното мислене, насърчавано от науката, са две от нашите оръжия срещу тях. И ние не бива да спираме да се сражаваме. А за да го постигнем, трябва да измислим правилните истории. Онези, които имаме, са ни помогнали да стигнем далеч. Има множество интелигентни същества, но само едно от тях разказва истории.

След като станаха причина за създаването на нашия свят в първата част от поредицата „Науката от Света на Диска“, магьосниците от Невидимия университет отново се забъркват в голяма каша. Вече забравили за странния, неподвластен на магията Свят на Кълбото, те изведнъж се озовават отново в него. И става още по-лошо – там има елфи…

Ринсуинд, Библиотекарят и компания ще трябва да влязат в неравна битка за бъдещето на човечеството, в която Лондон се превръща в сънливо неандерталско поселище. Ренесансът получава тласък, а Ринсуинд трябва да въведе древните гърци в тънкостите на театралното изкуство. Защото това човечество трябва на всяка цена да достигне до раждането на драматург на име Уилям Шекспир.

Какво да кажем за покойния Сър Тери? Много малко други хора могат да носят така добре шапка. А в преносен смисъл той носеше няколко шапки наведнъж – и на хуморист, и на фантаст, и на отварящ умовете просветител… „Науката от Света на Диска II – Глобусът” е поредното неоспоримо доказателство за това. Минало, настояще и бъдеще са разгледани във всевъзможни аспекти, поднесени са множество факти, но и немалко мнения и теории, които, макар и съвсем достатъчни сами по себе си, са напълно способни да ви пратят право към Уикипедия и надолу в заешката дупка от линкове, видео и хипертекст.

Книгата е структурирана като своеобразен учебен ден. Час – междучасие – час – междучасие… или иначе казано, когато преборите част от научното съдържание на експертите Стюарт и Коен, идва ред на Тери Пратчет да ви награди с това, което умее най-добре, а именно – да се гъбарка по възможно най-шашав и интелигентен начин със всичко, споменато до момента. С други думи „Науката от света на диска II – Глобусът” е една от онези несериозно сериозни книги, които превръщат наглед сухата енциклопедична материя в нещо наистина приятно и четивно.

Е, ако пък сте просто заклети фенове на Света на Диска и не приритвате да минете през конспекта на някой висшист, а просто търсите още от приключенията на Ринсуинд и компания, то няма нищо по-лесно от това да „избягате от час” и да четете през една глава, съсредоточавайки се над художественото съдържание. Все пак, най-горещо ви препоръчваме – не бъдете кръшкачи 😉

Още за книгата: https://ciela.com/naukata-ot-sveta-na-diska-tom-2-globusat.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s