Културният обмен между училищата е хубаво нещо. Поне когато работи. Вирусът връхлита и ето, че четири деца, две от Лондон и две от Берлин, са хванати в капана на карантината. Типичните съвременни подрастващи, ще си кажат някои – свикнали с непосредствения достъп до всякаква информация, и белязани от страничните ефекти – високо самочувствие и преждевременна апатия към почти всичко, което ги заобикаля. Но ето, че непосредственият достъп до информация е на път да стане още по-непосредствен! Квантови полета, червееви дупки или чиста проба магия? Кой знае! Съдбата и „Златните конци” си знаят работата. Скоро героите ще имат възможност буквално да се докоснат до миналото. Опит от първа ръка? Защо не! Но опитът в предвоенна Германия от 1933 година може да се окаже не просто горчив, а дори и фатален… Как ще завърши всичко? Ще научим от книгата „Златните конци” на писателката Валентина Щайн, богато илюстрирана от художничката Милена Радева.

Когато десетилетията се сливат в един миг и събитията си приличат и противоречат едновременно, когато хората биват учени на две неща – да мразят и да се подчиняват, а животът се бунтува като ухаещ прясно сварен чай от липов цвят – как бих постъпил, ако бях на тяхно място?

***

Годините – от 1933 до 1944 – са събрани в един миг като в квантово поле. Всяко събитие е някак си свързано с последващото. Нищо не е забравено. Ролите са три – на жертвата, на преследвача и на твореца. Моля, задраскайте две от ролите!

***

Четири съвременни деца от Лондон и Берлин по време на локдаун, събрани заедно против волята си, пътуват към миналото. В един разрушен берлински театър те откриват точно това, което търсят, но и се сблъскват с ново предизвикателство, а именно каква роля да изберат.

Валентина Щайн започва по много обещаващ начин своята поредица „Пътуване във времето I. Ако бях на тяхно място“. Съпоставките са две. Героите на книгата попадат назад във времето и буквално са на мястото на свои връстници от един от най-мрачните и зловещи периоди, които човешката история познава. Но и читателите, които ги следят с интерес страница след страница са провокирани да се съпоставят с тях и да помислят за изборите, които те самите биха направили ако попаднат в подобно положение.

Това не е просто поредната история за шеметно пътуване във времето. Това е история за изборите. За малки добрини между непознати хора, които остават скрити, но променят животи. Както и за злото, което не връхлита изведнъж, а се прокрадва стъпка по стъпка, докато не свикнем с него и не му позволим да се загнезди удобно сред нас. Това е история за тези, които извръщат поглед и за тези, които отказват да го направят. За изгорени книги, но и за изгарящото желание да помогнеш.

„Златните конци” е препоръчана за възраст 8+, но аз лично бих добавил няколко години отгоре, защото на не едно и две места Валентина Щайн си позволява по-скоро да загатва, с един по-лиричен (и личен!) стил. Тя не използва опростен, елементарен изказ, иначе така присъщ за някои от комерсиалните бестселъри за деца. С други думи – не всичко е поднесено на тепсия, смляно и сдъвкано, подценявайки подрастващата читателска аудитория. Което само по себе си е похвално, но и би могло да затрудни по-неопитните читатели при самостоятелно четене.

Ето един пример: Героите срещат жена с противогаз, уплашена от възможността за отровните, носещи смърт облаци. След като разбират каква всъщност е приближаващата ги зловеща фигура, децата завързват разговор с жената и в диалога се подмята, че при тях в момента актуални са едни модни парцалчета… Под въпрос е дали по-малките читатели ще направят сами връзката между противогаза и пъстрите маски, които плъзнаха навсякъде покрай пандемията.

Книгата завършва с бележки от Валентина Щайн, които разкриват много не само за вдъхновението и мотивацията да бъде написана и издадена тази книга, но и за всички реални личности, събития и други факти, вплетени в сюжета. Чрез тези изключително любопитни кратки текстове читатели от всички възрасти ще разширят хоризонтите и познанията си и ще погледнат по нов начин на някои от описаните с книгата сцени.

Стилните (и многобройни!) илюстрации на Милена Радева помагат за гладкия прочит и ударната сила на историята. Те са прекрасно решени в цветно и черно-бяло, като съвременните деца са пъстри, сияещи и топли, но Германия от миналото остава в черно-бяло.

И като заговорихме за илюстрации – изключителна рядкост е да имаме родни детско-юношески книги, реализирани в такъв вид. Обикновено всичко, което е достатъчно дълго, за да бъде разделено на глави, какъвто е случаят и тук, се пуска в стандартния за романите формат. Големият формат и твърдите корици се пазят за картинните книги или сборниците с приказки. Навремето прочетох с голямо удоволствие поредиците „Малките магьосници от О-III” на Диляна Крусева и „Тайни и вълшебства на улица „Розмарин“ №13” от Нели Маргаритова, които от изд. „Слово” бяха издали смело в голям формат, с твърди корици и множество цветни илюстрации и се радвам, че и „Златните конци” на Валентина Щайн са получили тази трактовка. Нещо повече, книгата има и англоезично издание, тъй че ако имате приятели зад граница, на които искате да подарите родно четиво – ето ви прекрасна възможност да го направите.

Още за книгата: https://www.prikazka.de/bg-product-details-25.html

Представяне в „Детски книги”: https://detskiknigi.com/zlatnite-konci-svarzvat-holokosta-s-dneshnite-tijnejdzhari/

Представяне по БНР: https://bnr.bg/post/101452701/v-knigata-si-zlatnite-konci-valentina-shtain-patuva-vav-vremeto-do-holokosta

Интервю на „Българска илюстрация”: https://www.bulgarian-illustration.com/valentina-shtajn-i-milena-radeva-zlatnite-konci-i-minaloto-intervju/

Представяне в Colours of Life: https://coloursoflifebg.wordpress.com/2021/04/13/valentina_shtain_zlatnite_konci/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s