„Различни сме, но и еднакви, нали?” – Така си е. И човек би решил, че заглавието казва всичко и вече му е пределно ясно какво да очаква от новата картинна книга на изд. „Мармот”. Да, но докато не сте я разлистили нищо не може да ви подготви за очарователните илюстрации на Кейт Хиндли, вървящи ръка за ръка с римите на Карл Нюсън. Книгата е едно от най-топлите и чаровни послания за взаимност и приятелство, които сме чели след „От сърце”.

Аз съм си аз, а пък ти си си ти.

Различни сме, но и еднакви, нали?

Тази книга е покана да отпразнуваме

всички онези чудно смешни неща,

които ни правят такива, каквито сме.

Всеки е различен, всеки е личност, всеки има свой собствен характер, стил и индивидуалност. И все пак, колкото и разлики да има помежду ни, съществуват и поне още толкова прилики. Въпросът е да се вгледаме и да ги открием. Да ценим и разбираме различното и да се свързваме чрез общото – това е посланието на „Различни сме, но и еднакви, нали?”.

„Голяма съм аз, ти си малък до мен. Аз нисък съм. Ти си висок, издължен.” – Текстът на книгата донякъде напомня на онази песен на Пола Абдул от едно време – „Противоположностите се привличат”. Но силата на думите е увеличена многократно от впечатляващите цветни илюстрации.

Стилът грабва моментално. Цветовата гама, композициите и оформлението са перфектни. По-леки за окото страници с едноцветен фон се редуват с пищни рисунки, пълни с детайл, по които детските очи могат дълго да се разхождат. Героите са симпатични деца и весели животни, като създателите на книгата са обърнали специално внимание на тяхното разнообразие. Откриваме деца с различни цветове на кожата, дете в инвалидна количка, животински видове от различни географски ширини… И всички те споделят пъстрите страници, правейки ги още по-пъстри и уютни.

Приветлива, духовита и смислена, „Различни сме, но и еднакви, нали?” е книга, която си струва да бъде четена и препрочитана. Няма по-лесен и приятен начин да предадем големите послания на малките хора.

Още за книгата: https://marmot-books.com/product/same-but-different-too/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s