Под знака на вълците” (изд. „Егмонт”) е най-новото попълнение в митологията на Вселената Гриша на превърналата се в международна сензация Лий Бардуго. Нямахме търпение да научим какво ще се случи в кулминацията на историята, която писателката започна в „Белязания цар” и определено не останахме разочаровани.

Царят демон. Огромната армия на Фйерда е готова да нападне, а Николай Ланцов ще събере цялата си изобретателност и чар – и дори чудовището вътре в себе си, – за да спечели тази война.

Вещицата. Зоя Назяленска е изгубила вече твърде много в тази война. Видяла е как умира учителят ѝ и как възкръсва най-големият ѝ враг, и отказва да погребе още един приятел.

Кралицата на опечалените. Нина Зеник е дълбоко в недрата на врага и рискува да бъде открита и да умре, но воюва с Фйерда отвътре, от самата ѝ столица. Но жаждата ѝ за мъст може да струва на страната ѝ победата, а на нея самата – възможността да излекува сърцето си.

Цар. Генерал. Шпионин. Заедно трябва да намерят път да изковат бъдещето от мрака. Или да гледат как една нация загива.

Традиционно се стараем в ревютата да няма спойлери, а имайки предвид, че това е вече седмата книга от света на Гриша, малко ще ни е трудно да обсъждаме съдържанието по начин, който да не загатне поне част от изненадите, които писателката е приготвила за читателите. Ако все още не познавате този свят, едновременно мрачен и тъй колоритен, то най-добре се насочете към „Сянка и кост”, и то преди да гледате екранизацията на Netflix. И така…

В зависимост от очакванията ви, „Под знака на вълците” или ще ви плени и разтърси, или ще ви накара да искате друга книга. Когато една серия достигне мащаби като тези на Вселената Гриша, просто няма начин авторът да следва собствения си план, но и да угоди на всички претенции на всеки читател, тъй че…! Съветваме върлите фенове на Николай да не се сърдят, ако любимият им герой отстъпва светлината на прожектора по-честичко от обикновено. Нина пък ще разкрие накъде всъщност я тегли сърцето, при все, че може би това няма да е посоката, в която някои биха искали героинята да бъде развита.

В крайна сметка романът съдържа кажи-речи всичко, което обичаме и което сме свикнали да окачваме от Бардуго.Плътни герои, богата емоционална палитра, обрати и дилеми, екшън, романтика и магия, интриги и високи залози. Всъщност… може би в тази книга има повече от всичко, надскачайки като събития и разкрития всички предишни Гриша романи. Тъй че имайте готовност за сюжетно цунами! Ще се случват…

Вече познаваме добре стила на Бардуго, а тя е останала вярна на себе си и не му изневерява и тук. Писателката отново е успяла да гарнира цялата драматичност и спорадичния мелодраматизъм на наратива с правилно дозиран хумор – хем да разведри, когато е нужно, хем това да не е в ущърб на съспенса.

Колкото до финала… Той хем успява да доведе до финал повечето сюжетни линии, хем служи и като своеобразна нишка, загатваща бъдещи събития и… май не оставя място за съмнение, че Бардуго планира да се завърне отново към Гриша!

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/sjanka-i-kost-vselenata-grisha-325/2-pod-znaka-na-valtsite-podarak-p3915

Откъс: https://static.egmontbulgaria.com/92-downloads/RuleofWolves_otkus.pdf

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s