Таз любима стихосбирка

ще си я чета без спирка!

Уж се води за деца,

но със книжните крилца

взе че гушна тя и мен

и се чувствам окрилен!

Чак ми гали сетивата,

мед ми капе на душата.

Е, какво да ви кажа… Някои книги така ме вдъхновяват, та чак ми идва да ви ги представя в рима. „Нетърпение в кутия” на Мария Донева е една от тези редки и ценни книги.

Забавна, закачлива, нежна, трогателна – тази уж детска стихосбирка не подценява читателите си и си позволява да бъде истински лирична, откривайки малките, понякога почти незабележими красоти на заобикалящия ни свят. Интересното е, че по абсолютно същия начин бих описал и илюстрациите на Елица Сърбинова, от което пък трябва да ви става ясно, че стихотворенията и визията на „Нетърпение в кутия” са в абсолютен, прекрасен унисон. Изобщо, прелест!

От издателство „Жанет 45” са изпипали всичко перфектно. Май не съм бил така възхитен от съвременна поезия откакто четох поредицата „Детски стихотворения за възрастни” на Петя Кокуведа. И не е случайно, че „Лулу”, „Малки същества” и „Питанки” са с логото на същото издателство.

В „Нетърпение в кутия” никой не е прекалено малък. Песъчинката бива възпята, кварталният котарак се превръща от хаймана в лирически герой, забравената след пикника чаша продължава живота си в рима, дори самата тъга се засмива! А стихотворението „Читател” може спокойно да бъде обявено за химн на всички библиофили.

Още за книгата: http://books.janet45.com/books/1530

„Детските стихотворения в тази книга приличат на светулки – леки и искрящи, те хвърлят светлина върху неща, които носят радост. Така неусетно учат детето да ги забелязва – и да не пропуска възможностите за щастие.

Майсторството на Мария Донева пък ще му подскаже каква красота може да се крие в самия език, а и в собственото му въображение. Ще го научи да се вглежда, а вгледа ли се, ще види, че светулките могат да бъдат малки светещи ангели – обути с неговите протрити чорапчета.

Рисунките на Елица Сърбинова са едновременно топли и изпълнени с простор – нейните герои се движат, общуват помежду си, чувстват се добре заедно. Създават невидима хармония, в която негласно се оказва включен и още един герой, малкият читател.” – Зорница Христова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s