Какво се случва, когато се окаже, че въображаемият приятел на сина ти не е чак толкова въображаем? Живеят ли дракони на Майорка? Могат ли две хлапета от два различни свята да сложат край на една стара вражда? Ще разберете това от новия илюстрован роман на изд. „Мармот“ и детски дебют за Доника Ризова – „Дракончето Ринти“.

Вярвате или не, но в скалите над старинното градче Банялбуфар живее истински дракон! Името му е Ринти и много обича спагети и ябълки. Освен това умее да играе на плейстейшън, да учи пауни да бият дузпи, да гаси пожари и да пали такива (но никога нарочно). Но най-много от всичко Ринти обича да е със своя приятел Грег – момчето, което вярва на сърцето си и затова вижда дори и невидими за възрастните неща.

„Това е история за приятелство, за силата на детската фантазия и за трудностите, с които се сблъсква едно дете на ново място. Това е книга за всички, които носят приключението в себе си, където и да се озоват.“ – Доника Ризова

Екзотични кътчета, ваканционна атмосфера и пъстри приключения – сигурни съставки за приятно детско лятно четиво. А за да е всичко още по-интересно, в рецептата са добавени още ябълки, спагети „Болонезе“, пица, филии с пастет, торта за рожден ден и… един дракон с голям апетит и още по-голямо сърце!

„Дракончето Ринти“ е лека, съвременна книга, в която освен фентъзи елементите читателите ще открият и някои (предимно ненатрапчиво вплетени) любопитни факти от различни сфери – география, митология и др. Доника Ризова може да говори надълго и нашироко за вдъхновението зад появата на Ринти, познанството и приключенията му с младия Грег из Майорка и други китни кътчета, но… Нека оставим това на авторката. (Ако ви е интересно, хвърлете едно око на интервютата в края на статията.)

Колкото до самата книга, по-опитни читатели спокойно биха я преборили и на един дъх, но като че ли „Дракончето Ринти“ ще се понрави най-много на децата между 6 и 10 години. За разлика от по-големите, които очакват повече драма и конфликтност, спокойните и плавни случки ще са достатъчно ангажиращи и интересни за всички между първи и четвърти клас. Романът звучи като първа книга от предстояща поредица, тъй като голяма част от главите ни представят героите, техните семейства и приятели, средата, в която живеят… Представете си един лежерен, ваканционен пътепис с дракон.

Е, чак накрая нещата изведнъж набират скорост. Става ни ясно с какво Ринти е по-различен от останалите дракони и какъв е неговият произход, защо приятелството между него и Грег е тъй решаващо…  А последната глава съдържа и повечко екшън, дори Грег има възможност да се изяви почти като супергерой, но… да не издаваме кулминацията! Чаровните илюстрации на Мира Мирославова помагат доста, за да се потопим в историята за двама необичайни приятели от различни светове. Единствената критика към тях би могла да бъде, че ми се искаше да са още повече! Кой знае, може би в продължението?

Още за книгата: https://marmot-books.com/product/rinti/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s