Ах, къде ни върнаха отново от изд. „Миранда”! Направо в детските години! Този път билетът за машината на времето се нарича „Приказки и картинки”. Точно така, онази книга. Същата! Това е голямото завръщане на добре познатите ни пищно илюстрираните истории на руския художник Владимир Сутеев. Няма читател, който да се е докоснал веднъж до тях и да не си ги спомня с умиление. „Пиленце и патенце”, „Трите котета”, „Под гъбата”, „Кой каза „мяу”, „Елхата”… Всичките са тук! Изпълнени с весели случки и симпатични герои и илюстрирани с истинско майсторство, събраните в сборника (и подобни на комикси) приказки гарантирано ще очароват читатели от всички възрасти.

Вече е всеизвестно, че изд. „Миранда” сериозно са се захванали с мисията да върнат по книжарниците едни от най-обичаните и стойностни илюстровани детски книги, с които са отраснали предишните поколения. И да си призная, сред членовете на екипа на „Книжни Криле” има нещо като състезание по този повод. Опитваме се да отгатнем кое ще е следващото ново издание, което ще събуди мили спомени и носталгични усмивки. Понякога успяваме да налучкаме бъдещите издания, други наши предположения пък все още не са се сбъднали. Но „Приказки и картинки” е невероятна, прекрасна изненада.

Това е една от най- ама НАЙ-любимите ми детски книги! Чели сме я толкова пъти, че старото издание в дома на родителите ми е пред разпад. Не стига това, ами и книгата ни е само една-единствена, та за кого по-напред? За мен ли, за брат ми и сестра ми ли, за децата ми ли… Опитах се да събера приказките в техните преиздания – появяваха се през годините в тънки, хванати с телбод книжки с меки корици… Но така и не открих всички. А и печатът не беше същия. Е, вече край на това!

„Приказки и картинки“ съдържа 13 любими истории, написани и нарисувани от руския художник Владимир Сутеев. „Пиленце и патенце“, „Трите котета“, „Под гъбата“ и другите приказки са познати и обичани от няколко поколения български деца – още от първото издание в България през 1966 година. Книгата очарова с великолепните си илюстрации и запомнящи се истории за приятелството и добротата. Днес веселите герои и красивите рисунки на Владимир Сутеев са отново при нас!

Владимир Сутеев е невероятен майстор на детската илюстрация и разглеждайки книгата днес се убеждавам в това за пореден път. Тези страници не просто са издържали теста на времето, а продължават да бъдат еталон за стилна, изразителна и красива рисунка. Понякога съм казвал, че тази или онази детска книга е тъй жива и динамична, че напомня на сториборд за анимационен филм и сякаш е готова за филмиране. Тук обаче нещата са направо на следващото ниво!

Сутеев движи историите тъй плавно, че разлиствайки книгата сякаш прожектираме анимационен филм. При класическата анимация често главният аниматор рисува ключовите първи и последен кадър в дадена сцена, а помощниците от екипа рисуват т.нар. in-betweens – междинните кадри, предаващи движението. В „Приказки и картинки” Сутеев изпълнява ролята на главен аниматор, а междинните кадри детското въображение запълва с лекота! Разкошна книга, в която се надявам, че и много днешни малчугани ще се влюбят.

Още за книгата: https://miranda.bg/shop/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B0/

2 thoughts on “„Приказки и картинки” от Владимир Сутеев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s