„Том Гейтс: Отлични оправдания (и други хубави неща)” (изд. „Дуо Дизайн”) е втората книга от сдобилата се с международна популярност младежка серия на Лиз Пишон. Съвсем не очаквахме да я видим на български, тъй като първа част излезе преди цели пет години, но точно както прасешките дневници на Емер Стамп, илюстрованите записки на Том явно също са получили втори шанс в родните книжарници. И защо не? Все пак, те май по нищо не отстъпват на обичания Дръндьо! Том Гейтс е въоръжен с решителност! Решителност всячески да избягва всичко училищно и образователно и час по-скоро да се превърне в знаменита рок звезда. Проследете първите му крачки по трънливия път към славата… или пък към една изпълнена с премеждия двуседмична ваканция.

Отсъствието на училище от списъка със задачи за деня е страхотен повод да измислиш куп „Отлични оправдания и други хубави неща“. Изведнъж вдъхновението взима връхна точка и Том прави сериозен опит за домашна работа. Стига да получи допълнителни джобни пари. С добър родителски подход обаче, няма как да се случи. Следва много находчив план как да злепостави сестра си Дилия пред новото ѝ гадже, Ед. Ето го и Дерек, най-добрият му приятел. Те отново са в ритъм. Следват репетиция след репетиция. Не след дълго и концерт с подбрана публика – не къде да е, а в дома за стари хора „Тучни ливади“. И така, ваканцията е като забава без край. Том е напълно щастлив и има невероятни идеи за нови рисунки. А изкопаемите, баба и дядо, отново бръмчат наоколо. Трябва само да внимава с някои неща, които изобщо не бива да споменава пред чичо Кевин и леля Алис. О, и да не счупи нещо скъпо в тъй голямата им къща. Оп-па, трябва да е нащрек и с братовчедите, защото хич не обича да гледа страшни филми. Има нещо още по-страховито от филми на ужасите, да знаете, и то е зъбобол. Оказва се обаче, че има далеч по-мъчително преживяване от един зъбобол и то е унижението.

Ако сте позабравили първата книга, то може да опресните спомените си за нея с нашето ревю. Колкото до продължението… Тук Том продължава да се възхищава на любимата си банта „3 пича” и си мечтае и собствената му рок група „Кучезомбитата” да стане поне толкова велика. Уви, родителите му отказват да съзрат потенциала в бъдещата му музикална кариера и му тровят живота с досадни посещения у братовчедите, натякване за ненаписани домашни и какво ли не още. Свръх досадната му сестра също не пропуска възможност да му почерня дните с номерата си. Том обаче се има за ненадминат тарикат и ще опита какво ли не само и само да се отърве от всичко, което дори бегло напомня работа или отговорност. Къде ли ще му излезе края? Това ще научите съвсем бързо… Защо ли?

Ако искате да поставите рекорд за скоростно четене, няма да намерите по-подходяща книга от тази. Като нищо можете да изгълтате всичките й 352 страници за под един час. Причината за това е щурото оформление и множеството забавни рисунки, които карат изданието да прилича по-скоро на нечия изпълнена с драскулки, графити и карикатури тетрадка, отколкото на традиционен детски роман.

Едно е сигурно, ако уважаемият Том Гейтс посвети дори наполовина толкова време и енергия на училището, колкото посвещава за изписването и илюстрирането на този дневник, със сигурност щеше да се превърне в първенец на класа за отрицателно време!

Лиз Пишон е родена на 16 август 1963 г. в Лондон, Англия, където прекарва голяма част от своя живот. В началото на кариерата си работи като илюстратор, но впоследствие решава да пробва късмета си и като писател, което се увенчава с огромен успех. Днес първата книга от поредицата „Великолепният свят на Том Гейтс“ е преведена на над 44 езика в 11 милиона копия по света. На въпроса откъде черпи вдъхновение за живота на своя герой, Лиз отговоря, че редица от случките с учители, описани в книгите, всъщност са базирани на истински истории от нейните училищни години.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s