Скандално! Раули Джеферсън продължава да краде светлината на прожектора и читателската аудитория, които по право се полагат на Грег Хефли! И това ми било най-добър приятел! Дърдоркото отново се изправя срещу Дръндьото… рамо до рамо. Ето я и втората книга от новата спиноф поредица на Джеф Кини, в която добродушният (и леко наивен) Раули е автор и илюстратор. Този път той е решил не просто да си води дневник, а да напише собствена книга. При това – епично фентъзи, с вещери, герои, битки и магии! Уви, и този път, вмешателството на предприемчивия (и леко самовлюбен) Грег няма да му се размине… Ето ги „Невероятните приключения на един Дърдорко” (изд. „Дуо Дизайн“)!

Този път въображението на Раули Джеферсън ни отвежда на епично пътешествие с един напълно нов герой като Роланд, надарен със славното минало на своя праотец, Дръзкия Деди, и щастлив със своя верен приятел, какъвто е Гарг Варварина. Понякога е важно да се отправиш на мисия далеч от спокойното мирно селце на семейното огнище, за да намериш съвсем нови другари, толкова приказни, че и най-трудните моменти остават зад гърба ти. Нужна е само малко магия, за да изтръгнеш меча на победата, ала когато е в ръцете на достойния, той с лекота служи на добрите каузи! И кой казва, че няма Бели Вещери? Има разбира се! Трябва само щипка въображение, което очевидно води перото на Раули Джеферсън.

Джеф Кини действа като машина и май няма изгледи скоро да се разделим с героите му. Втората книга за Раули е също толкова симпатична, колкото и предходната. Дръндьовският дух е жив, но гледната точка е различна и това внася свежест в поредицата, а това е добре дошло, тъй като тя вече прескочи 20 заглавия.

Тук се е получило своеобразна книга в книгата. Ако до този момент Грег и Раули се ограничаваха предимно до рисуването на кратки комикси (Олеле, майко!), то сега вече им е дошло времето да се пробват и като писатели. Дневниците са си дневници, но художествената литература е друго. Раули е тръгнал по стъпките на Робърт Хауърд, сътворявайки самоотвержен смелчага с рогат шлем, погнал злите сили. Грег пък е убеден, че „Имало едно време” е пълно клише и има куп идеи как да направи писанията на приятеля си далеч по-комерсиални. Е, разбира се, срещу подходящ процент от приходите. Дръндьото няма как да се мине. Или пък…?

Ако някога сте се чудили какво би се получило ако играете кампания на „Тъмници и дракони” с героите на Джеф Кини – е, тази книга ще ви отговори. Скоро фентъзи епосът на Раули се превръща в нещо смесено между фентъзи пародия и шашав фенфикшън, в който можем да разпознаем доста от познатите герои в нови роли. Дано да сте готови за Гарг Варварина!

Джеф Кини е американски писател на детски съвременни романи, но талантът му не се ограничава само до писането. Той е художник, продуцент и разработчик на онлайн игри, създател е на популярният сред децата сайт „Poptropica“. Световната му слава обаче идва с книгата „Дневникът на един дръндьо“, която по-късно се превръща в поредица. Книгата мълниеносно става хит и се изкачва до № 1 в класацията за най-продаваните книги на Ню Йорк Таймс за 2007 г. Цялата поредица жъне изключителен световен успех като се продава в над 52 милионен тираж, който продължава да расте и в момента.

Успехът за Джеф Кини е бил внезапен и неочакван, още повече, че като дете е мечтаел да стане карикакурист. Това не се случва и той започва да пише романът „Дневникът на един дръндьо“, който публикува онлайн. За отрицателно време романът става хит и има над 20 милиона гледания в Интернет. Големият интерес и търсене убеждават Кини да издаде на книга „Дневникът на един дръндьо“. Творбата е нещо средно между комикс и роман (роман в картинки), в който се разказва за дръндьото (неудачника) Грег Хефли и неговите перипетии в училище и вкъщи. Интересното в книгата са картинките, направени с хумор, които не блестят с висока художествена стойност. Това е така, защото те са допълващ елемент към различните истории, а не някакви шарени илюстрации. Книгата всеки ден завладява нови читатели благодарение на странния си шрифт, забавната адаптация на картинките и изключително лекото писане, което я прави лесна за четене и възприемане, особено от децата. През 2010 г. поредицата е адаптирана за големия екран, а Кини става изпълнителен продуцент на филма. Въпреки смесените отзиви на критиката, филмът се представя добре в бокс офиса.

Джеф Кини е израснал във Форт Вашингтон, Мериленд, САЩ. Още от дете привързан към книгите, той се вдъхновява от автори като Джуди Блум, Бевърли Клиърли, Пиърс Антъни и Джон Толкин. Докато е студент в Университета на Мериленд, Кини създава комикса си Igdoof, който се появява в колежанския вестник. Това насърчава Джеф да следва мечтата си да бъде карикатурист. В момента живее в Плейнвил, Южен Масачузетс с жена си и двамата си сина, подготвяйки следващата книга от поредицата.

След пробива, който прави с поредицата си „Дневникът на един дръндьо“, Джеф Кини дълго време оглавява класацията на „Ню Йорк Таймс“ за най-продавани автори и се появява в списъка на сп. „Таймс“ за 100-те най-влиятелни хора в света. Кини печели множество награди за книгите си, но най-голямото признание са наградите „Изборът на децата“, които печели няколко пъти, включително и през 2012 г. Те са доказателство за огромната му популярност сред младите, тъй като класацията е на база хиляди детски гласове.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s