Семейство Хефли отново са изпаднали в немилост! Поредния низ от злополучия е принудил родата на Дръндьото да се изнесе за известно време да живее у баба. Противно на очакванията, милата баба пък хич не е във възторг от това. На Грег и компания им се налага да живеят в бабиното мазе, където липсват един куп неща, които принципно всички приемат за даденост. Неща като телевизор. И тоалетна. А това е само началото… Ух! Този път май героите на Джеф Кини са нагазили „В дълбоки води” (изд. „Дуо Дизайн”).

Да се гмурнем в света на Дръндьото и да си стегнем кемпера за едно вълнуващо пътуване по прашните пътища на въображението на семейство Хефли. Да избягаме заедно от скуката и да поскитаме на воля в прохладните гори, там, където, надяваме се, няма мечки и скунксове, а спокойните нощи са огрени от блещукащи звездици. Да си стъкмим огъня за сладки приказки и печен маршмелоу. Да се потопим в бистрите води на реки и езера. И да се надяваме да не ни застигне буря, защото тогава вече може да попаднем във водовъртежа на небивали случки, а цялата история да се окаже едно голямо НЕДОРАЗУМЕНИЕ! Все пак не бива да забравяме, че точно когато нещата изглеждат наистина безнадеждни, винаги има пролука, а след всяка стихия слънцето отново ни се усмихва!

Какво да го наречем? Патологичен кофти късмет? Най-лошата карма на света? Или пък просто нуждата от нови и нови неприятности, за да се появяват нови и нови книги, които феновете на Джеф Кини чакат с отворени обятия? Поне едно от изброените трябва да има нещо общо с ужасните неразбории, през които Грег Хефли и семейството му продължават неспирно да преминават том след том. „В дълбоки води” не прави изключение и следва познатата формула от ситуационна комедия и забавни илюстрации.

Към днешна дата Кини вече е повече от специализиран в това да открива забавната страна на всевъзможни несгоди, през които доста от нас са преминавали (или пък продължават да преминават) в живота си. Прочитът на книжка като „В дълбоки води” носи известно успокоение. Първо, не сме само ние. Второ, винаги може да бъде и по-зле. Трето, забавно е, когато се случва на някого другиго, а не на нас самите. И четвърто… Може пък всичко това да ни научи да гледаме с по-голяма дистанция и по-ведро и на собствените си неприятности и лоши дни?

Едно е сигурно, Кини смело продължава да привлича принципно неохотните читатели със своя подривен хумор и пародийни нотки. Дръндьото може и да е „В дълбоки води”, но всъщност май е отново на върха!

Джеф Кини е американски писател на детски съвременни романи, но талантът му не се ограничава само до писането. Той е художник, продуцент и разработчик на онлайн игри, създател е на популярният сред децата сайт „Poptropica“. Световната му слава обаче идва с книгата „Дневникът на един дръндьо“, която по-късно се превръща в поредица. Книгата мълниеносно става хит и се изкачва до № 1 в класацията за най-продаваните книги на Ню Йорк Таймс за 2007 г. Цялата поредица жъне изключителен световен успех като се продава в над 52 милионен тираж, който продължава да расте и в момента.

Успехът за Джеф Кини е бил внезапен и неочакван, още повече, че като дете е мечтаел да стане карикакурист. Това не се случва и той започва да пише романът „Дневникът на един дръндьо“, който публикува онлайн. За отрицателно време романът става хит и има над 20 милиона гледания в Интернет. Големият интерес и търсене убеждават Кини да издаде на книга „Дневникът на един дръндьо“. Творбата е нещо средно между комикс и роман (роман в картинки), в който се разказва за дръндьото (неудачника) Грег Хефли и неговите перипетии в училище и вкъщи. Интересното в книгата са картинките, направени с хумор, които не блестят с висока художествена стойност. Това е така, защото те са допълващ елемент към различните истории, а не някакви шарени илюстрации. Книгата всеки ден завладява нови читатели благодарение на странния си шрифт, забавната адаптация на картинките и изключително лекото писане, което я прави лесна за четене и възприемане, особено от децата. През 2010 г. поредицата е адаптирана за големия екран, а Кини става изпълнителен продуцент на филма. Въпреки смесените отзиви на критиката, филмът се представя добре в бокс офиса.

Джеф Кини е израснал във Форт Вашингтон, Мериленд, САЩ. Още от дете привързан към книгите, той се вдъхновява от автори като Джуди Блум, Бевърли Клиърли, Пиърс Антъни и Джон Толкин. Докато е студент в Университета на Мериленд, Кини създава комикса си Igdoof, който се появява в колежанския вестник. Това насърчава Джеф да следва мечтата си да бъде карикатурист. В момента живее в Плейнвил, Южен Масачузетс с жена си и двамата си сина, подготвяйки следващата книга от поредицата.

След пробива, който прави с поредицата си „Дневникът на един дръндьо“, Джеф Кини дълго време оглавява класацията на „Ню Йорк Таймс“ за най-продавани автори и се появява в списъка на сп. „Таймс“ за 100-те най-влиятелни хора в света. Кини печели множество награди за книгите си, но най-голямото признание са наградите „Изборът на децата“, които печели няколко пъти, включително и през 2012 г. Те са доказателство за огромната му популярност сред младите, тъй като класацията е на база хиляди детски гласове.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s