Луксозната поредица „Майстори на приказката” на изд. „Хермес” дълго време не се беше сдобивала с ново попълнение. Но ето, че томът с приказки на Елин Пелин вече е факт и верните почитатели на илюстрованата серия със сигурност няма да останат разочаровани. Цели петнадесет приказки са намерили място в сборника, за чиято грабваща визия отново е отговорен художникът Борис Стоилов.

Едни от най-обичаните приказки оживяват пред очите на децата. С много хумор и добродушна ирония Елин Пелин осмива редица човешки слабости: алчност, злоба, глупост. И утвърждава ценности като трудолюбие, честност и доброта. Наричан „певец на българското село“, авторът разказва приказките „Сливи за смет“, „Торбаланци“, „Петачето ми дай“, „Гонка-Вихрогонка“, „Рибарка и жерав“, „Що е щастие“ и още много други.

До скоро Ангел Каралийчев бе единственият роден автор в серията, но ето, че това се промени. Сладкодумният създател на Ян Бибиян и дяволчето Фют е един от най-изявените родни приказници, класик от канона на българската литература, тъй че и присъствието му сред големите имена, включени в поредицата „Майстори на приказката” не е нито случайно, нито изненадващо. (Някои дори биха казали: „Крайно време беше!”)

От добре познати поучителни приказки като „Сливи за смет” и „Таралеж и заек”, през някои леко позабравени приключения като „Гонка-Вихрогонка” и „Кон, месалче и рог”, до „Снежанка” – една по-различна героиня с познато име, историите в книгата са удоволствие за малки и големи. Доброто отново ще разгроми злото, правдата ще победи кривдата, трудолюбие и жертвоготовност ще възтържествуват над себичност и алчност.

Но дори и вечните истории понякога имат нужда от атрактивна, нова визия. А както вече сме се убеждавали многократно, художникът Борис Стоилов е истински майстор в тази област. Впечатляващ детайл, реализъм дори във фантастичното и модерно дигитално оцветяване карат приказните герои и техните патила да оживяват почти като на филмова лента.

Точно както своите предшественици, и новият том също е с твърди корици с дунапрен, гланцирана хартия и качествен цветен печат.

Още за книгата: https://hermesbooks.bg/elin-pelin-majstori-na-prikazkata.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s