„Дядо, разкажи ми за шевиците!” (изд. „Робертино”) е необичайна книга – съвместен труд на дядо и внуче, събрал в себе си много информация за символиката, значението и функцията на българските шевици. Проф. Живко Желев и Аркадиа Желева поднасят на читателите част от своите разговори и знания по темата, събрани в книжна форма и допълнени с илюстративен материал.

„ДЯДО, РАЗКАЖИ МИ ЗА ШЕВИЦИТЕ“ представя по един оригинален и достъпен начин сложните и древни познания за българските шевици. Под формата на разговор между подрастващото внуче и дядото, който винаги носи шарени ризи, е разказана историята на шевиците. Първият въпрос на наблюдателното хлапе, слушащо в захлас семейните приятели Валя Балканска и Петър Янев, е: „Дядо, ти защо си шарен – тя пее, той свири, а ти?“. След всеки отговор на дядко следват все по-сложни въпроси, а и отговори.

Едно любопитно малко момиче иска да научи повече за шарената дядова носия и така започва всичко. Здраве, хармония, досег с природата, израз на физическото и духовното, за шевиците може да се каже наистина много, както ще се убедят читателите на книгата. „Дядо, разкажи ми за шевиците!” е пълна с интересни факти, тълкувания на разнообразните мотиви, търсене на техните корени в народните вярвания. Но… книгата не спира до там.

Освен в чисто фолклорна и етнографска светлина, авторите на книгата разглеждат шевиците и в по-друга, необичайна светлина. Говори се за паметта на водата, за лечебната сила на шевиците и др. Свят широк, хора разни, тъй че един съвет от нас. За да не се почувствате подведени, най-добре чуйте интервюто с  проф. Живко Желев в края на тази статия и сами преценете дали сте склонни да приемете шевиците като нещо свещено, космическо, магическо и енергийно и дали споделяте мирогледа на автора.

Още за книгата: https://robertino.bg/product/dyado-razkaji-mi-za-shevicite

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s