Гледали ли сте оня филм на ужасите с автомобилната гума убиец? А оня с канапето убиец? А оня с овцете убийци? А оня с бобрите зомбита? (Не. Не си измислям!) Но на къде изобщо бия, ще попитате. Ами чисто и просто новият роман на Джош Малерман ме подсети за всякакви неочаквани масови убийци от хорър жанра. Книгата се нарича „Денят на прасето” (изд. „Сиела”) и в нея се разказва за интелигентно прасе телепат, решило от потенциална пържола да се превърне в касапин. Нужно ли ви е да знаете повече?

Свинята Пърл живее във фермата на Джеф. Фермерът обаче е притеснен – свинята Пърл се държи прекалено човешки: стойката, мимиките, настроението, реакциите, цялостното й поведение. По всички личи, че Пърл не е като другите прасета – за разлика от тях, тя е интелигентна и крои планове. Както знаем, свинефермите не са най-веселото място, особено ако си свиня. Ако пък си умна свиня, рано или късно ще започнеш да планираш отмъщение и да копнееш за свобода. Свинята Пърл е готова да нанесе своя смъртоносен удар по алчната, жестока и ненаситна чутура на човечеството…

Ако Стивън Кинг беше написал „Фермата на животните“, вероятно резултатът щеше да бъде този малко познат, но изключително забавен хорър роман на американския писател Джош Малерман, автор на хитовете „Инспекцията“ и „Червеното пиано“. В родината си On This, the Day of the Pig има съдба, сходна с тази на „Гоблин“ – издадена е в лимитиран тираж и е трудно откриваема, но у нас се очаква тя да се появи във всички книжарници в средата на 2021 г.

Ако искате търсете кървав социален коментар. Ако искате търсете сурово екологично послание. Търсете каквото си искате. Може би ще го намерите. Може би не. Джош Малерман не се опитва да ви навира морал в лицето, а прави един безпардонен омаж към осемдесетарските слашъри. А границата между пародия и пастиш е размита от леещата се кръв.

Едно безжалостно телепатично прасе ще отмъщава. И ще му харесва. А дали ще се хареса и начитателите? Е, това не е книга, която бихме препоръчали на всеки. Но ако сте фенове на Малерман, то вероятно знаете, че от този автор може да се очаква неочакваното. (И само не ми грухтете, че сте очаквали книга за прасе убиец, просто няма да ви повярвам!)

Прасето влиза в главите на своите жертви и под кожата на своите читатели. Скоро всички ще са негови послушни марионетки…! Ще смее ли някой да се отбие скоро до месарския магазин? Е, дори и да не припарите повече там… Книжарниците остават достъпни!

Още за книгата: https://ciela.bg/knigi/hudozhestvena-literatura/fantastika-fentazi-i-horar/denyat-na-praseto/

One thought on “„Денят на прасето” от Джош Малерман

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s