Мраквата Мравин може и да е съвсем малък герой, но носи голямо сърце. Неговата история е разказана в „Мравин и планетата Гора” (изд. „Колибри”) – малка книга, но с голямо послание. Написана от Великан Василева и илюстрирана от Веселка Велинова (позната от поредицата „Цветни приказки”), тази съвременна приказка за малки и големи не размахва нравоучителен пръст срещу липсата на разбиране, взаимност и толерантност, а демонстрира как тези изконни ценности не само правят света по-топъл и хубав, но дори често пъти се наблюдават и в т.нар. „дива” природа, за която много от нас все си мислят, че е подвластна единствено и само на суровите закони на джунглата.

Малката мравка Мравин е загубил мравуняка, който довчера е бил негов дом. Докато тъгува в гората и не знае какво да прави, той среща горския куриер Мис Бръмба и нейната партньорка по живот – Госпожица Бътърфлай. Приключението им започва с една боровинка, която да засити глада на осиротялата мравка, и продължава в търсене на нов дом, в който той да е обичан и щастлив. По пътя си ще срещнат различни горски обитатели, всеки със своите странности и различия. „Мравин и планетата Гора“ отнася малки и големи в свят, в който най-важно е да бъдем заедно и да се обичаме, въпреки че сме различни.

„Мравин и планетата Гора” е лека, трогателна, симпатична и невинна детска книга. Независимо какво сте чули, какво сте прочели и какви заключения сте си извадили на базата на шума, който се вдигна около появата на това издание, направете си труда да прочетете приказката, преди да си вадите крайни заключения.

Интересно, как детски книги като „Момчето с роклята” или „Лош татко” на Дейвид Уолямс не се набиха така в по-консервативните очи и не предизвикаха същата вълна от разпалени коментари из медии и социални мрежи… Интересно също защо всички коментиращи в случая се фокусираха главно върху наличието на еднополова двойка в сюжета, а не споменават други въпроси, на които тук е обърнато внимание, при това по един изключително деликатен, грижовен, ненатрапчив и разбираем за децата начин. Струва си да споменем например теми като дислекцията (Мравин размества звуците в определени думи), травмата от загуба на близки, осиновяването и приемните семейства (Мравин остава сираче, след като мравунякът му бива неволно стъпкан), незрящите (господин Къртица чете и опознава чрез докосване), правата на детето и експлоатацията на детския труд (мравки от друг мравуняк биха приели Мравин, но само при условие че работи наравно с възрастните)…

В края на книгата са поместени и любопитни факти за първообразите на приказните герои – мравки, пеперуди, къртици, лебеди и калинки. Интересно е как можем лесно да изградим паралел между биологичното разнообразие и разнообразието от личностите, които ни заобикалят. От една страна всевъзможни различни създания допринасят по свое му и всяко едно от тях има важна роля в екосистемата, от друга – хора с различни специални нужди, малцинствени групи, хора с различни идеи и мислене, са неделима част от разнообразието на едно равноправно и демократично общество.

С други думи, „Мравин и планетата Гора” е не просто интересна и пъстра, тя е стойностна, важна, поучителна. А шумът около появата й само доказва, че е и крайно необходима. Днес, тук и сега. Жалко само, че май тези, които имат най-много какво да научат от подобна книга едва ли биха преборили предубежденията си като я прочетат…

В крайна сметка посланието е едно –  какъвто и да си, който и да си, не си сам, имаш право да обичаш и да бъдеш обичан. И няма по-важно послание, което можем да предадем на децата си.

Още за книгата: https://www.colibri.bg/knigi/1969/velikan-vasileva-mravin-i-planetata-gora

„Приказният свят на Мравин ще ви разкрие по вълшебен и достъпен начин теми, за които или трудно се говори, или често се мълчи“, коментира книжката психологът д-р Иванина Анчева. „И „винаги има решение!“ Често то е да се опитаме да приемем, да разберем света на другия, който може да „вижда“ с ръцете си, размества буквите на думите, останал е без дом, перата му са черни, а не бели, както сме свикнали, или има една друга любов в живота си. Уж е по-различен от нас, а в същото време усмивките ни са еднакви. Приятно пътуване!“ – Д-р  Иванина Анчева, психолог

Псевдонимът Великан Василева има сантиментална стойност за автора, защото скъп на сърцето ѝ човек я е наричал „великан“. Идеята за написването на книжката идва от човека, на когото е посветена, и нуждата от детска литература, която да разказва за „различните“, животните и насекомите. „Мравин и планетата Гора“ е първата книга от поредица, която предстои.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s