Представяме ви резултатите от гласуването, които България ще изпрати като официални номинации на европейския фантастичен фестивал Еврокон 2021!

След оспорвано гласуване в отделните категории бяха излъчени победителите, които български делегат ще представи на работната среща на Европейската научнофантастична асоциация през юли месец във Фиуджи, Италия. Своя глас изпратиха и потвърдиха над 1000 фенове на фантастичните жанрове в България, а крайните резултати са изведени съгласно правилата за гласуване.

В категорията за най-добро литературно произведение шанс да се състезава с творбите от останалите европейски държави ще има графичният роман “Седем градски гряха”, колаборация между Благой Иванов и Петър Станимиров, който печели и номинацията за най-добър художник, както и за най-добро арт произведение за корицата на книгата-игра “Нощна смяна” на Виктория Хенкокс. Дългогодишният автор, преводач и деятел на фантастиката Елена Павлова ще бъде номинацията за най-добър преводач, както и ще представя родината в детската категория с “Коледари срещу хали”. Нарасналият неимоверно в последните години фестивал Aniventure ComicCon в изданието си от 2019 ще се състезава в категорията за най-добро представление, а списание “Дракус” на ИК Гаяна ще бъде кандидатът в категорията за най-добро периодично издание. Три номинации взима екипът на онлайн сайта за фантастика с двадесетгодишна история “ShadowDance”, които освен за интернет медия и за популяризатори ще представят България и с първото си хартиено издание “Киберпънк”.

Дебютната номинацията отива при Ирена Първанова за “Приказка за Долната земя”. За най-добър писател ще се състезава авторът на детска фантастика, настолни и книги-игри Никола Райков, а ИК Колибри, които наскоро издадоха спечелилата Хюго китайска трилогия “Трите тела” на Лиу Цъсин, ще се състезават за най-добро издателство на фантастичния фронт. България ще представи и номинация за грандмайстор на фантастиката, но по правилата на Европейската асоциация тя остава тайна до церемонията през юли.

Всички български номинации, както и подробности за тях и за точкуването можете да намерите на сайта на Инициатива ФендъмБГ, които са българският организатор на номинациите за фестивала Еврокон и ще излъчат делегатите за церемонията сред представителите на фантастичната общност.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s