Обичате ли красиво илюстрирани книги за приключения и природа или енциклопедии с екологични послания? Тогава имаме нещо за вас, макар и не под формата на книга. Alba: a Wildlife Adventure е чудна компютърна игра, подходяща за всички възрасти, в която играчите влизат в ролята на малко момиченце, което прекарва ваканцията си при баба и дядо, на китен остров. Работата обаче е там, че преди години островът е бил обитаван от далеч по-многобройни животински видове. Защо ли някои от тях вече не се срещат наоколо? И дали нещата могат да се променят с помощта на Алба?

Още с пристигането си Алба получава бележник и списък на животните и птиците, за които някога островът е бил дом. От често срещаните гълъби и чайки до редки видове като грабливи птици и рисове. Получава и телефон, с чиято помощ да заснеме животните, които среща по пътя си. Или пък чрез който да й се обадят баба и дядо, когато стане време за вечеря. На пръв поглед островът е китно райско кътче. Но защо ли тогава част от животните вече не го обитават? С течение на времето, чрез наблюдателност и изследване на околността, Алба започва да се ориентира и да разбира причините.

Биомите на острова не са отделни, независими територии. Те са свързани в единна екосистема. Дори малките промени могат да дадат големи резултати. Както лоши, така и добри. И ето, че почистването на гората или поправянето на хранилките се оказва мъничка стъпка към увеличаване на местното биоразнообразие. Човешкият фактор е много важен и Алба разговаря с много хора от местното население. Но за да убеди всички, че трябва да работят заедно и да възстановят затворения и запуснат резерват, ще са нужни усилия.

Alba: a Wildlife Adventure не е особено взискателна към машината ви игра, която спокойно можете да подкарате дори и на по-слаб компютър. За сметка на това пък светът е пъстър и прекрасно стилизиран, героите са чудно анимирани, а тази създаваща добро настроение атмосфера е допълнена и от приятния саундтрак. Вкъщи играхме Alba: a Wildlife Adventure в мрачните зимни дни по време на локдауна, и трябва да призная, че играта ме накара да се почувствам сякаш съм на чудна ваканция.

Не са нужни бързи рефлекси, няма екшън, нямате врагове, никой не ви гони или преследва, няма начин да пострадате, а за да стигнете до добър финал е нужно единствено мъничко търпение, съобразителност и упоритост. Играта учи на наблюдателност, кара ни да се оглеждаме за заобикалящите ни в природата красоти и ни учи на обич и грижа към околната среда. Геймплеят е лесен за усвояване, а колкото повече напредвате, толкова по-мотивирани се чувствате да действате и помагате на острова и неговите обитатели. Малките геймъри ще видят нагледно какви резултати могат да донесат техните действия и да пренесат наученото в живота. (Истинска история: След като се вживя в ролята на Алба, голямата ми дъщеря строи децата по време на един детски рожден ден и заедно събраха боклуците и изчистиха из кварталната детска площадка.)

Започнахме рубриката „Компютърни игри за читатели“ тъй като според нас компютърните игри сами по себе си са пълноправна форма на изкуство и могат да предават сюжети, чувства и емоции, да ни среща с нови светове и герои. Наслушали сме се за вредните ефекти на екраните, за пристрастяването на подрастващите към мобилните устройства и компютрите, за това как видео игрите изместват четенето… Е, стига толкова крайности. Време е да видим и другата гледна точка. В тази рубрика ще преставяме игри, които по една или друга причина биха допаднали не само на геймърите, но и на читателите. Основните ни критерии за включването на заглавия в рубриката е наличието на поне един от следните елементи:

-наличието на грабваща история

-красивата и артистична визия

-иновативните методи за представянето на итерактивния наратив

-емоционално преживяване, което по нищо не отстъпва на добра книга или филм

-градивни послания, които можем да предадем на децата си

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s