„Дакелче” е едно от малкото издателства, за чиито книги човек може (образно казано) чисто и просто да се абонира на сляпо. Внимателен отбор и безупречна реализация винаги гарантират, че която и книга с логото на „Дакелче” да си купите – няма да сбъркате. Но този път се вълнувам дори повече от обикновено, тъй като най-новото в издателския каталог е по една от най-любимите ми теми, а именно – динозаврите! Жалко, че нямам възможност да я изпратя до себе си в миналото. Моето 6-годишно аз щеше да е във възторг. Но истината е, че и моето 35-годишно аз също е във възторг. И се чувства отново на 6! Далеч от обичайните енциклопедии, „Фантастичната книга на динозаврите. Наръчник за опитни пазители” от Федерика Магрин и Ана Ланг е същински палеонтологичен празник, който ще завладее въображението на малки и големи.

Ако търсиш някой скучен справочник за видовете динозаври, то тази книга не е за теб! Тя е практично помагало за бъдещи пазители на праисторическите „страховити гущери“. Нейните страници ще ти разкрият всичко необходимо, за да започнеш да отличаваш хищните от тревопасните динозаври, да научиш с какво обичат да се хранят и как можеш да ги опитомиш. Готов ли си да влезеш в техния смайващ, загадъчен свят? Остави страха си отвън и заповядай: динозаврите те очакват!

Обичам динозаврите откакто се помня. А се помня отпреди татко да ме заведе на премиерната прожекция на „Джурасик парк” през 1993 година. И преди да се опитам да чета Майкъл Крайтън във втори клас. В „детската стая” у дома в Пловдив все още има отреден рафт за диорамата на „изгубения свят” с пластмасовия вулкан и колекцията ми от фигурки на всевъзможни динозаври. Е, вярно, че алозаври и анкилозаври не са съществували по едно и също време, но… Да речем, че не съм гонил реализъм в мезозойските епохи. Иначе енциклопедиите за динозаври бяха (и все още са!) сред любимите ми четива.

Няма как и вие да не сте разглеждали енциклопедии за динозаври по книжарниците. Вероятно дори имате някоя и друга из къщи. „Фантастичната книга на динозаврите” обаче не е поредната енциклопедия. При все, че съдържа куп чудесно структурирани и поднесени факти за „страховитите гущери, владели Земята в праисторически времена”, създателите на книгата не са се съсредоточили върху статистики за метри и тонове, брой зъби и прешлени и други. Фактологията тук е отстъпила място на фантазията. По-малко числа, повече за навиците и поведението, за чудноватите външни белези или символиката на имената. Не се опитвайте да наизустите цифрите, опитайте се да си представите създанията!

Представихте ли си ги? (С живите, топли илюстрации на унгарската художничка и графичен дизайнер Ана Ланг това съвсем не е трудно!) А сега си представете също, че… динозаврите са все още сред нас! Да, не е лесно да скриеш от погледа такива огромни представители на праисторическата фауна, но все пак… „Съществуват хипотези, че те не са изчезнали напълно, както твърдят учените, а все още обитават някои закътани местенца на планетата”.

И така, след като сте се запознали отблизо с повече от две дузини великолепни, величествени праисторически властелини на земята и небето, време е да… се научите как да се грижите за тях! Читателите влизат в ролята на палеопазители и усвояват жизненоважни умения, които биха им влезли в употреба в случай, че открият „яйце от маязавър или невръстно диплодоче”. Децата ще прочетат за многообразието от яйца, как да възпитавате своя малък голям любимец, какви спортове са подходящи за динозавърски тренировки, каква е диетата им, напътствия за строга и сърдечна дресура и какво ли не още.

И тъй като в магазините за домашни любимци едва ли ще откриете всичко необходимо, а кварталният ветеринар може да припадне при вида на вашето дино добряче, включени са и съвети за лична хигиена, първа помощ, превоз и екипировка… Но всички усилия си струват, щом можеш да се насладиш на дино езда, да не говорим за помощта в поддържането на градината.

Чудно преведена от Нева Мичева, българската адаптация на книгата е радост за родния читател. Единствената ми дребна забележка е заглавието на втория раздел, а именно – „Тревопасни динозаври”. Това название, макар и често срещано в редица научни книги, не е особено правилно и аз лично предпочитам определението „растителноядни”, тъй като до колкото ни е известно тревата се появява чак в края на периода Креда и най-вероятно е отсъствала от менюто на по-ранните видове. Но да не издинодребняваме!

Ако преди малчуганите ви не са си падали особено по динозаврите, то след тези страници ще е наистина трудно да не ги заобичат от сърце. „Фантастичната книга на динозаврите. Наръчник за опитни пазители” е прекрасна книга, която е намерила златната среда между знание и приказка, между любознателност и приключенски дух. А съвсем скоро ще се пренесем от палеонтологията към митологията с „Голямата книга на фантастичните създания”, отново с логото на изд. „Дакелче”!

Още за книгата: https://dakelche.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%d1%84%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5/

One thought on “„Фантастичната книга на динозаврите. Наръчник за опитни пазители” от Федерика Магрин и Ана Ланг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s