От „Егмонт” готвят не една изненада за феновете на Рик Риърдън, а ние сме принудени да стискаме зъби и да пазим тайната докато не бъде обявена официално… Какво правим докато чакаме? Започваме представянето на единствената поредица на чичо Рик, за която все още не сме ви разказвали – „Героите на Олимп”! Епичното начало се нарича „Изчезналият герой” и… по всичко личи, че подготвя сцената за нещо още по-епично. Добре дошли отново в Лагера на нечистокръвните!

Eдно петнайсетгодишно момче се събужда без спомени в училищен автобус, пълен с тийнейджъри на екскурзия. Няма минало, но очевидно си има гадже на име Пайпър и най-добър приятел смешник, който се казва Лио. Когато странна буря отприщва група страховити създания срещу него и приятелите му, а после и една хвърковата колесница ги отнася на място, наречено лагера на нечистокръвните, той се надява да научи кой е и защо има способността да призовава мълнии и да контролира ветровете…

Запознайте се с Пайпър, Джейсън и Лио – новата триада главни герои, с чиито „гласове” бива разказано това вълнуващо приключение. Дори носталгията да ви тегли към предишните книги, тези персонажи са така добре написани и демонстрират такава чудна химия помежду си, че по нищо не отстъпват на Пърси, Глоувър и Анабет и… не можеш да не ги харесаш, дори и да си го поставиш за цел!

Екшън и хумор, драма и приключения, комбинирани така, както само Рик Риърдън го умее! Знам, че има хора, които виждат заглавията и кориците на книгите, не правят разлика между отделните поредици и си мислят, че историите се повтарят по шаблон, просто промяна на пантеона от богове и герои, промяна в имената на персонажите и хайде пак същото, но… тези хора са наистина много далеч от истината. „Изчезналият герой” носи духа на познатите поредици, но не е нито бледа сянка, нито познато ехо на вече прочетени романи. Тъкмо обратното! Четем едно вихрено, ново начало, което хем надгражда познатите тропи, хем полага основите за заплетени нови интриги и невероятни разкрития. Явно Чичо Рик винаги е готов да извади нови изненади от шапката си!

Богове, чудовища… Ясно е, че без тях няма да се мине. Но начинът, по който писателят е обединил древногръцките величия с римските им „колеги” е едновременно логичен и изненадващ, изобретателен и страхотен. Знам, че това се води тийн литература и сигурно не се очаква да зарибява толкова и отдавна не-тийн читатели, но… какво да се прави! Трудно е човек да устои на забавлението. (И за щастие – няма никаква нужда да го прави 😛 )

Рик Риърдън е голям майстор в създаването на поредици, които хем са самостоятелни, хем се навързват с всичко останало от митологичната му вселена. Авторът пише книгите си по начин, по който новите читатели могат да „скочат” в действието по всяко време и няма да се чувстват дезориентирани или не-в-час, но пък тези, които следят всичко от самото начало са възнаграждавани многократно. Хем стимул за „новобранците” да прочетат и останалите серии, хем допълнителен гъдел и емоция за „старите кучета”, които вече са опознали добре света и имат свои любимци сред персонажите. И предчувствам, че най-доброто тепърва предстои!

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/geroite-na-olimp-259/1-izcheznalijat-geroy-p1335

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s