Някой начумерен, опериран от въображение възрастен сигурно би казал, че с тази книга можете единствено да си разпалите печката. Истината е, че далеч по-успешно ще разпалите детската фантазия и приключенски дух! А този огън гори най-дълго и сгрява сърцето. „Голямата книга на фантастичните създания” (изд. „Дакелче”) от Джузепе д’Aна и Ана Ланг е невероятен практически наръчник за начинаещи и напреднали пазители. Той пренася читателите в свят на знайни и незнайни приказни същества, за които повечето хора могат само да слушат от старите легенди. Но има шепа избраници, на които е поверена грижата за тези редки, небивали твари. Искаш ли да се присъединиш към тях? Тогава… смело напред!

Ако търсиш сериозна енциклопедия за животни, значи тази книга не е за теб! В ръцете си държиш практично помагало за бъдещи пазители на най-невероятните същества: на страниците му ще ги намериш всичките – от най-кротките до най-свирепите! Ще научиш как изглеждат, къде се крият, какво ядат и как да се грижиш за тях. Добре дошъл в удивителния, загадъчен и изненадващ свят на фантастичните създания!

Лесно е да повярваш в магията, когато тя е представена чрез документален маниер. Винаги съм обожавал книги, които се описват фантастичното като факт. От чертежите и плановете за всевъзможните съоръжения и машинарии на джуджетата от поредицата „Боско” на Тони Улф, до пътеписите на пътешествениците, озовали се в невероятната „Динотопия” на Джеймс Гърни, от наръчниците с феи и гоблини на Браян Фрауд, до трудовете на Уил Хюйген върху живота и културата на гномите. Псевдодокументалния похват придава невероятна достоверност на всяка художествена измислица и внася достоверност в света на приказките и легендите. Такъв е ефектът и от „Голямата книга на фантастичните създания”.

Митология и криптозоология, примесени с увлекателен сюжет и приветливи илюстрации. Дневникът, в който една малка героиня записва знанията, които придобива от своя баща, пазител на фантастични създания. Покана да пристъпим в един мистичен свят на скрити резервати, където прекрасни и страховити легендарни видове съществуват и биват закриляни от предани пазители. Че кое дете не би искало да бъде посветено в подобна тайна?

В „Голямата книга на фантастичните създания” можете да прочетете всичко необходимо, което ще ви е нужно при грижите за еднорог, баку или карбункул, при срещата с хидра, цербер или амфисбена. Освен добре познатите ни любимци от фентъзи литературата и гръцко-римските митове, тук ще срещнем и доста от по-неизвестните и малко познати същества, чиито описания откриваме в самобитните предания на различни древни култури. Гръмотевични птици и многоопашати лисици с непредвидим нрав, невероятни хибриди и отровни зверове…

Изборът на Джузепе д’Aна да напише книгата като детски дневник е изключително удачен и ще накара малките читатели истински да се потопят в разказите за чудните животни и техните навици и особености. Приятно впечатление прави как често откриваме връзка между външния вид на създанията и техните специални способности. Ръководството с правилата на пазителите и специалния тест, поместени в края на книгата пък ще ги накарат да се почувстват като част от тайното общество, което пази резерватите с вълшебни същества и знанията за тях.

Илюстрациите на Ана Ланг, позната и с прекрасната си работа по „Фантастичната книга на динозаврите”, са уловили мистериозния чар на митичните животни, като същевременно ги карат да изглеждат по-симпатични и приятелски настроени от всякога. Художественото формление е елегантно и ненатрапчиво.

„Голямата книга на фантастичните създания” е наистина голяма наслада! Гориво за детското въображение и билет за един по-пъстър и вълшебен свят! Поредното бижу в каталога на изд. „Дакелче”. Едва ли има дете, което да не би се радвало на подобна книга в колекцията си.

Още за книгата: https://dakelche.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0/%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b7%d0%b4/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s