Има две думички, които обикновено стигат, за да предизвика една книга любопитството ми. Брандън. Сандерсън. Е, и други двойки думи привличат вниманието ми. Като например „научна фантастика”. Или „космическа опера”. Или пък „young adult”. А точно за тази конкретна книга пък се отнасят всички от гореспоменатите, така че да я прочета беше просто неизбежно. И сега мога спокойно да й лепна още някоя и друга двойка думи, като например „Страхотна е!” или пък „Невероятен кеф”. Но, хайде, няма да се ограничавам до такива бинарни словосъчетания и ще разкажа малко повече за… „Към звездите” – втората част от поредицата „Към небето” (изд. „Артлайн Студиос”).

Смелата Спенса потегля на космическо пътешествие, в което ще разбере смайващи истини. Спенса цял живот е мечтала да стане пилот, да се докаже, че е герой, също като баща си. Тя полита към небето, но истините, които научава за баща си, са смазващи. Потопете се в галактическото приключение, създадено от ненадминатия Брандън Сандерсън. Слуховете, че се е проявил като страхливец, са истина – той е изоставил ескадрата си по време на бой срещу креляните. Още по-лошо е, че се е обърнал срещу тях по време на битка… Но защо? Спенса е сигурна, че има много неща, които не знае за баща си. Освен това е сигурна, че каквото и да се е случило с него, то може да се случи и с нея. Когато излиза извън защитния слой около планетата, тя чува гласовете на звездите и това я ужасява. Онова, което научава, преобръща света ѝ. Всичко, което е знаела досега, се оказва лъжа. Но Спенса също така научава някои неща за себе си – и, ако се налага, е готова да пътува до края на галактиката, за да спаси човешкия вид.

Продължението подхваща нещата половин година след като сме се разделили с персонажите от „Към небето”. Звездната ескадра е приела Спенса в редиците си, която всячески се опитва са събуди дарбите си, предимно като излага живота си на всевъзможни рискове. Нищо не сработва. Тъкмо когато Спенса е на път да се отчая, извънземно момиче корабокрушира на Метален Рой и се превръща в катализатор на новото приключение, предавайки серия от координати директно в съзнанието на нашата героиня. Следвайки бързо изчезващата „пътека от трохи” Спенса се озовава на станцията Към Звездите и необятната вселена на Сандерсън се ширва пред очите й/ни.

Струва си човек да използва всяка предоставена му възможност да се потопи във въображението на Сандерсън, който успява да пише с еднаква лекота и фентъзи, и научна фантастика, и всичко между двете. Невероятна изобретателност що се отнася до раси, култури, светове и атмосфера! Изкуствените интелекти и интелигентните лисици (феновете на „Star Fox” ще се размажат от кеф!) изглеждат едва ли не прозаично и нормално сред невъобразимите вариации на живот, съществуващи в поредната небивала вселена, пръкнала се от бездънната и неуморна фантазия на автора.

Темпото е една идея по-бавно от това на предходния роман, но за сметка на това историята тук е много по-зряла и интелигентна, а Сандерсън насочва сюжета в наистина неочаквана посока. Тъй че ако сте очаквали шаблонна втора част, пълнеж по инерция, който просто да служи като стъпало към третата книга –няма го майстора. Или по-скоро, посредствеността я няма, а майсторът си е тук, понеже по-голям майстор от Сандерсън – здраве му кажи! С елегантна лекота авторът балансира между чистото забавление и храна за размисъл, хвърляйки ни ръкавицата с конфликтност и дилеми. „Към звездите” противопоставя колективното съзнание и общото благо срещу индивидуализма и порива да следваш собствения си път, прави умели алюзии за културни бариери и трудности в съжителството, когато различията се превръщат в предразсъдъци.

Ако вече сте чели „Към небето” наистина не искате да пропуснете втория том, уверявам ви! Третият се очаква на английски някъде през тази година, а познавайки скорострелното темпо на „Артлайн Студиос” – скоро след това ще можем да я четем и на български. И вече нямам никакво, ама НИКАКВО търпение това да се случи!

Още за книгата: https://artline-store.net/product/929/kam-zvezdite-meka-koritsa.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s