„Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо” (изд. „Колибри”) е последната книга на Михаел Енде, която авторът на „Приказка без край”, „Момо” и „Джим Копчето” така и не завършва. Преди да ни напусне завинаги едва 65-годишен, преди да се пресели окончателно някъде там, отвъд, във Фантазия, Михаел Енде написва първите три глави от това средновековно приключение. Как обаче продължава то? И как завършва? Честта (и голямата отговорност) да продължи приказката се пада на немския журналист и детски писател Виланд Фройнд. Помага му художничката Регина Кен, чиито цветни илюстрации красят прекрасното луксозно издание на този увлекателен детски роман.

Дребчо е убеден, че в него се крие истински рицар разбойник, затова непременно иска да се изучи при прословутия Родридо Свирепия. Само че преди да го вземе за оръженосец, разбойникът решава да го подложи на изпитание. Когато Дребчо се натъква на каляската на принцеса Флип, той вижда златен шанс. Та нима има нещо по-опасно от отвличането на принцеса? Момчето обаче не подозира, че и могъщият магьосник Абрус Кадабрус и неговият дракон са хвърлили око на принцесата.

Да си син на пътуващи кукловоди не е особено престижно и вълнуващо, така си мисли Дребчо преди да си обере крушите от пътуващия театър на своите родители. Той мечтае за подвизи и слава, тъй че не му мисли много-много и решава да се възползва от възможността да избяга, когато семейният фургон минава някъде из покрайнините на Страховития замък. Дребчо е решил да се цани оръженосец при неговия господар –  Родриго Свирепия. Така де, днес оръженосец, утре – рицар! Уви, кариерата на момчето не се развива точно по план. На Дребчо му се налага най-напред да се докаже пред Родриго, и това е истинското начало на един низ от неприятности и приключения, каквито неизбежно очакват всеки, който кривне от правия път.

За щастие обаче, всеки има избор да промени посоката, стига да реши. Дали Дребчо един ден ще се превърне в Дребчо Свирепия и ще наследи страховитата слава на своя потенциален „работодател”? Или пък ще разбере, че истинското рицарство не зависи от замъка, доспехите и титлите? Едно е сигурно – в компанията на принцеси, дракон и магьосници никога не е скучно, и дори „мрачното Средновековие преди да изобретят електрическата светлина” се оказва пъстро и фантастично.

„Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо” е книга, която не бива да подминавате, особено ако сте сред онези читатели, които отдавна са се сприятелили с Бастиян и Атрею, с Джим Копчето и Лукас Машиниста, с Якоб и Маурицио… Използвайки завещаните ни от Михаел Енде три глави като отправна точка, Виланд Фройнд разгръща сюжета с умение и почит, придържайки се към стил, тон и теми, близки до класическото творчеството на автора. Крайният резултат е пълен с колоритни герои и забавни обрати – една чудесна история за откриването на истинското приятелство и на самия себе си, избирайки ролята си във вечната борба на доброто и злото.

Още за книгата: https://www.colibri.bg/knigi/1956/mihael-ende-rodrigo-svirepiq-i-negoviqt-oryzhenosec-drebcho

Откъс: https://impressio.dir.bg/bukvi/rodrigo-svirepiya-i-negoviyat-orazhenosets-drebcho-otkas

Ревю в „Детски книги”: https://detskiknigi.com/posledno-ricarsko-razbojnichesko-prikljuchenie-s-mihael-ende/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s