Дано да сте изгладнели за мозъци, защото том 18 от Върховната колекция графични романи на Марвел е „Марвел зомбита“. Минипоредицата всъщност произлиза от едно от приключенията на Фантастичната четворка, в което героите се натъкват на алтернативна Земя, обхваната от зараза, превърнала по-голямата част от населението (включително супергероите и злодеите) в зомбита. Тези зомбита обаче не са типичните човекоядци в стил Джордж Ромеро. Макар да изпитват неутолим глад за човешка плът, Марвел зомбитата са запазили не само своите суперсили, а също и разума и ловкостта си. Донякъде дори може да се каже, че са по-неуязвими от всякога – дори с половин глава или с липсващ крак, те винаги са готови да отхапят нечий мозък.

Настоящият том събира всички 5 броя на оригиналната поредица от 2005-та година и, както обикновено, са поместени няколко страници, които разясняват предишните събития с участието на Марвел зомбитата. От гледна точка на сюжета, имаме някаква странна смесица от екшън, щипка черен хумор и напъни за екзистенциални кризи (какво става, когато едно разумно зомби осъзнае колко ужасяващи са всъщност нещата, които върши?). Сценарият е дело на Робърт Къркман, добре познат като създателя на друг зомби комикс – издаваният и у нас „Живите мъртви“, станал основа за едноименния хитов сериал. И макар Къркман да прави нещо по-различно от това, което обикновено виждаме в историите за зомбита, то далеч не се оказва достатъчно интригуващо, за да задържи интереса ми в продължение на пет броя.

От своя страна, рисунките на Шон Филипс, макар нелоши, някак също не правят особено впечатление. Вероятно за него е било удоволствие да нарисува на едни и същи страници някои от най-култовите герои на Марвел – от Спайдър-мен и Върколак до Люк Кейдж и Сребърния сърфист – макар разлагащи се. Но също както и сценарият не можа да задържи вниманието ми, рисунките с нищо не ми направиха особено впечатление. Те са просто „окей“, вършат работа, но едва ли ще ви накарат специално да издирите други комикси, рисувани от Филипс.

Много по-интересни от основния комикс са кориците поместени в галерията – всяка от тях, вдъхновена от корица на класически комикси на Марвел.

„Марвел зомбита“ е едно от по-разочароващите попълнения в колекцията дотук. Макар да събира цяла поредица (което е чудесно само по себе си), тя не предлага нищо особено зрелищно, нито откъм сюжет, нито от визуална гледна точка. Но пък това, което предлага, определено е по-различно от всичко останало, което сме видели дотук и със сигурност ще има своите почитатели. Самият факт, че има и няколко продължения доказва това.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s