Какво би станало ако Хари Потър не беше попаднал при леля си и чичо си? Дали щеше да се озове под опеката на Мис Перигрин? Какво става, ако си малолетен и притежаваш магически дарби или пък принадлежиш към митична раса, но няма при кого да отидеш? Превръщаш се в проблем под юрисдикцията на СКММ – Службата за контрол над магическата младеж. Но възможно ли е да приемаш длъжността си на социален работник като „просто работа” и да подхождаш с хладна дистанция към хлапетата в сиропиталищата, или пък никой, който носи сърце не е имунизиран срещу безвъзвратното и дълбоко привързване? Т. Дж. Клун ще ви отговори на този въпрос по възможно най-вълшебния и трогателен начин – в своя роман „Къщата в лазурното море“ (изд. „Артлайн Студиос”).

Магически остров. Опасна задача. Изгаряща тайна. Лин Бейкър си живее кротко и уединено. Четиридесетгодишен, той дели миниатюрната си къща с вироглава котка и стари грамофонни плочи. Като социален работник в Службата за контрол над магическата младеж, задълженията му са да следи за добруването на децата, настанени в общински сиропиталища. Неочаквано привикан от Най-висшето ръководство, Лин получава чудновато и строго секретно назначение – да отпътува за сиропиталището на остров Марсий, обитавано от шест опасни деца: гном, нимфа, двукрако драконче, неопределимо зелено желе, померан-превръщач и Антихристът. Лин трябва да се пребори със страховете си и да установи дали те не са на път да докарат свършека на света. Увлекателна и майсторски разказана, „Къщата в лазурното море“ описва разтърсващо преживяване: да откриеш неподозирано семейство на неочаквано място… и да си дадеш сметка, че това семейство е и твое. „Къщата в лазурното море“ e финалист за най-добро фентъзи на Goodreads за 2020 г., както и бестселър на New York Times, Washington Post и USA Today.

Т. Дж. Клун е изградил шепа невероятни персонажи, към които няма как да не се привържете. Един педантичен сухар, саможив особняк, навлязъл дълбоко в средната възраст. Една шарена група хлапета, които нямат никого другиго, освен себе си. Една далечна, пълна с мистерии и истории къща, която сама по себе си е герой… И една красива история, в която се забъркват всички те! Ето това ви очаква в „Къщата в лазурното море“.

Люшкаща се между детска чистота и сурова реалност, между невинното и зрялото, „Къщата в лазурното море“ е история за читатели от всички поколения. Дори и за такива, които принципно не си падат по фентъзи жанра и странят от „фантасмагориите”. Защото без значение от лика си, зад слузта, пипалата, рогата, люспите и всички останали особености, зад маските и фасадите, всички носим сърце и душа. А тази книга също има и от двете!

Адски четивен и увлекателен стил, правдоподобни взаимоотношения и важни теми, съчетани с богато въображение и лудешки приключения. Какво повече може да иска човек? Едно от онези четива, които уж са леки, но си тежат на мястото.

Колкото до корицата… Не знам дали сте обърнали внимание, но всъщност тя се състои от не една, не две, а цели осем илюстрации, подредени в елегантна галерия. Кой художник би си играл толкова?! И ние щяхме са се чешем по главата, но разпознаваемият стил на Петър Станимиров не може да се сбърка. Поредното издание на „Артлайн Студиос”, чиято родна корица сериозно конкурира (или направо дори надминава) западния оригинал.

Още за книгата: https://artline-store.net/product/927/kashtata-v-lazurnoto-more.html

Ревю на Теми Панайотова: http://www.writingis.fun/%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d1%82-%d0%b4%d0%b6-%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%bd/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s