Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър. Всеки един от двамата сам по себе си е сила в съвременната детска литература. А когато обединят сили? Резултатът гарантирано се превръща в бестселър, но което е по-важното – нарежда се сред любимите четива на децата. Както и на техните родители, които нямат нищо против да четат или по-скоро да рецитират вече отдавна наизустената римувана история за пореден път. Какво са ни приготвили този път „родителите” на Грузулака и Съчко? Към редицата колоритни герои прибавяме… „Зог” (изд. „Жанет 45”) – един прилежен дракон, който ще открие неочаквано ново призвание и нетипични, но верни приятели!

Зог е най-старателният дракон в училище. Но дали ще успее да спечели златна звезда?В „Зог” ще откриете най-красивото от традиционните приказки – огнедишащи летящи дракони, прекрасна принцеса и безстрашен рицар, вълнуващи приключения и щастлив край. Но „Зог” е и модерна приказка в най-добрия смисъл на думата. В нея детето ще види училището на драконите и как всеки от тях се учи прилежно и старателно. Ще разбере, че една принцеса може не само да развява красивите си рокли, но също и да помага и да бъде полезна; а да си рицар не означава задължително, че само ще препускаш и ще се биеш. Добавим ли към всичко това и закачливите рисунки на художника Аксел Шефлър, топлия разказ на Джулия Доналдсън, и мелодичния превод на Мария Донева ще получим очарователна приказка, в която и децата, и родителите им със сигурност ще се влюбят.

Рядкост е автор и илюстратор си подхождат толкова добре, че работата на единия неизменно да ви подсеща за другия и обратното. Колко такива случаи познава детската литература? А. А. Милн и Ърнест Хауърд Шепърд, Роалд Дал и Куентин Блейк, Астрид Линдгрен и Ингрид Ванг Нюман… Има един английски идиом, „a match made in heaven”, който означава, че двама души са били родени един за друг, събрала ги е сякаш висша сила. И мисля, че този израз важи с пълна сила за творческата двойка Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър. Поредното доказателство за това се нарича „Зог”!

Кой или какво е Зог, питате вие? Зог е дракон първолак, който е твърдо решен да бъде първенец на класа и да заслужи престижната златна звезда – отличието на детската школа на мадам Дракон. Уви, когато си млад и неопитен стават злополуки. Особено, когато учебните ти занятия не се състоят в четене и смятане, а в полети и въздушна акробатика, ръмжене, бълване на огън… Но ето, че всеки път, когато Зог пострада едно тайнствено момиче му се притичва на помощ. Коя ли е тя? И защо е винаги готова да помогне?

Нещата загрубяват още повече в четвърти и пети клас, когато Зог и съучениците му се учат как да отвличат принцеси и да се сражават с рицарите, които задължително ще ги погнат след това. Е, няма да издаваме какво става най-накрая, защото ще е наистина срамота да ви развалим удоволствието от изобретателния, весел и затрогващ финал! Ще кажем само едно – на драконите, принцесите и рицарите им е дошло до гуша от предопределени роли и читателски очаквания и този път са намерили своето истинско и смислено призвание!

Своето призвание със сигурност е намерила и поетесата Мария Донева, която за пореден път помага на Джулия Доналдсън да звучи еднакво добре и на български  език!

Още за книгата: https://books.janet45.com/books/1525

2 thoughts on “„Зог” от Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s