Къде се е чуло и видяло комикс без рисунки? Няма такова животно, но точно такова усещане създават Джордж Р. Р. Мартин и комапания в поредния том от поредицата за Асата и Жокерите, мерещи сили из алтернативния ХХ век, който подбраните автори са наситили с всевъзможни ужасии и фантастични събития. Третите „Жокери” са диви! Макар и с по-различен формат и повече намеса отстрана на Мартин, който е хванал юздите в името на по-еднороден сюжет, „Диви жокери” (изд. „Сиела”) радва не по-малко от своите предшественици и представлява своеобразна кулминация за първата „вълна” на мащабната поредица.

Продължението на „Жокери“ и „Аса в небето“ на Джордж Р. Р. Мартин. Нека скритата история на света бъде разказана – за извънземния вирус, който покоси Земята след Втората световна война, и за шепата оцелели, които откриха, че са се сдобили със свръхестествени способности. Някои от тях бяха наречени Аса, надарени с умствени и физически умения. Други бяха Жокери, измъчвани от извращения на ума и тялото. Някои служеха на човечеството. Други сееха терор. А сега, 40 години по-късно, под улиците на Манхатън зъл гений отприщва силите на мрака. Настъпил е денят, в който Асата и Жокерите трябва да се борят за живота си рамо до рамо.

Под редакцията и съставителството на Джордж Р.Р. Мартин (който е и автор в сборника), продължението на „Жокери“ и „Аса в небето“ включва разкази от Едуард Брайънт, Лиан С. Харпър, Джон Милър, Луис Шайнър, Уолтър Симънс и Мелинда М. Снодграс.

Забавно е да видиш как Мартин се изживява в ролята на нещо като dungeon master и привлича все нови и нови играчи, на които да даде възможност да се изявят във вселената на „Жореки”. Игралното поле и правилата са същите, но начина на игра се променя според този, който е поел щафетата. Всеки автор внася свой собствен стил и подход, но в крайна сметка всички играят за една обща цел, а именно – да пратят читателите на щуро пътешествие из един свят, който така напомня нашия, но е и толкова различен от него.

В този том всичко се случва в рамките на 40-годишнината от появата на извънземния вирус, обърнал хода на историята. Всеки от авторите е получил свой собствен времеви слот, тъй че изразът „надпревара с времето” тук е валиден по всички параграфи. Изобщо, нюйоркчани не са никак за завиждане с всичко, което ще им се изсипе на главата. Светлината на прожекторите регулярно се премества от персонаж на персонаж и на пръв поглед изглежда едва ли не невъзможно да има фокус върху един цялостен, консистентен сюжет, но… в крайна сметка някак си се е получило. „Диви жокери” е достойно продължение, в което има равни дози на „още от същото” и „ново и изненадващо”.

Бих казал, че препоръчвам поредицата на феновете на супергеройските комикс вселени на Marvel и DC, защото те вече са развили умението да следят епични събития, разпръснати на отделни броеве, развиващи се в рамките на различни, но леко свързани, докосващи се поредици. Паралелите са на лице – от епичния размах до колоритните герои с небивали способности. И преди всичко – след „Диви жокери” съм спокоен, че дори и никога да не догоним западната номерация на серията, поне с трети том стигаме до добра развръзка.

Още за книгата: https://ciela.com/divi-zhokeri.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s