Ето че и предпоследната (от излезлите до момента на немски пет книги) от поредицата „Магическата аптека” вече е на български! Какво ни е подготвила немската писателка Анна Руе в четвъртия том на това необичайно младежко фентъзи? Луци и компания се изправят пред поредното предизвикателство! „Турнирът на хилядата таланта” (изд. „Архипелаг“ / „Златното пате“), както подсказва и самото заглавие, е в центъра на новия сюжет. Събитието е организирано не от кого да е, а от Елоди дьо Ришмон. Но дали всичко не е просто част от хитър план? Уви, понякога единственият начин да обезвредиш капана е като влезеш в него… Конкуренцията е голяма, а залозите – високи! Дали из всичките носещи се из въздуха аромати нашите герои ще успеят да надушат нещо гнило?

С всяка фибра на тялото си Луци усеща, че нещо не е наред с поканата, която държи в ръцете си. Елоди дьо Ришмон организира „Турнир на талантите“ – състезание за най-добрите парфюмеристи в света. Разбира се, по този начин съперницата ù иска единствено да открие нови талантливи сентифлористи, които да обслужват нейните аптеки. Но Луци не може да откаже това предизвикателство и заедно с Даан де Брюн, Матс, Леон, Вилем и Едгар заминава за Англия, за да вземе участие в съревнованието. Това, което започва като игра, скоро се превръща в борба за оцеляване и Луци рискува да загуби всичко, което е обичала…

Подобно на Тримагическия турнир от „Хари Потър и Огненият бокал“, сега е ред на Луци и приятелите й да си опитат силите в магическо състезания в четвъртия том на собствената си сага. Не само това, но и турнирът се провежда в добрата стара Англия… Но задачите на сентифлористите, както може и да се очаква, са доста по-различни… Концепцията на поредицата „Магическата аптека” е сред най-интересните, оригинални и вълнуващи хрумвания, на които сме ставали свидетели в издавано на български детско фентъзи от доста време насам. А и Анна Руе не тъпче на едно място, а развива героите и разгръща света с всеки следващ том от серията. „Турнирът на хилядата таланта” определено не прави изключение.

Митологията и магическата система на „Магическата аптека” продължават да се обогатяват и да карат читателя да се удивлява и гадае какво го очаква за напред и по какъв ли невероятен начин ще сработят ароматите в следващата напечена ситуация. А такива ситуации определено не липсват. От самото начало, новата книга предоставя на любителите на младежкото фентъзи достатъчно интрига и съспенс, за да четат глава след глава на пълни обороти. Състезанията в турнира нееднократно са на границата да се превърнат в опасна за всички катастрофа, но… за щастие и Луци не е вчерашна!

Подобно на своя свят, героинята също се развива. Луци е много по-опитна и зряла в сравнение с образа й от първи том, а и в персонажите около нея също се забелязва подобаваща градация. Анна Руе прекрасно предава гледната точка на героите си, а този път е внесла и мъничко повече романтика, наред с прекрасната атмосфера и напрегнатото действие.

Разбира се, няма как да не споменем отново и привлекателната корица и красивите вътрешни илюстрации на Клаудия Карлс, с които удоволствието от четенето е още по-голямо. „Магическата аптека” е свят, от който няма да искате да си тръгнете, а след поредното вълнуващо продължение (и не по-малко вълнуващия му финал!) вече нямам търпение за петата част!

Още за книгата: https://zlatnoto-pate.bg/bg/product/1096

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s