Не мина много време след появата на Грузулака на български език и ето, че Джулия Доналдсън вече се бе наредила сред любимите автори и на родните малки читатели и техните родители. И напълно заслужено! Че кой не обича оригинални истории със запомнящи се герои, разказани със закачливи рими и придружени от  прекрасни илюстрации? Всички тези отличителни черти, които сме свикнали да присъстват в книгите на Доналдсън са отново на лице и в нейното интригуващо стихотворно криминале за най-малките – „Кучето детектив” (изд. „Жанет 45”). За първи път имаме удоволствието да се порадваме на илюстрации от талантливата Сара Огилви, а преводът и този път е, то се знае, от Мария Донева.

Доброто куче Нел е много талантливо.

Освен че е гальовно, послушно и игриво,

то също е известно със своите умения

загадки да разкрива. И даже престъпления!

Запознайте се с Нел, кучето детектив, което ще намери изход от всяко затруднено положение.

„Кучето детектив” е историята на четириногата Нел, която с помощта на своя чувствителен нос и безпогрешен инстинкт е способна да разгадава всякакви загадки и дори криминални случаи. Е, вярно, повечето мистерии се въртят около изчезналите вещи на малкия Питър, който си пада леко разхвърлян и забраванко, но… това са подробности. Детективската работа на Нел продължава заема почти цялото й време, от вторник до неделя кучето неуморно души, разследва и издирва… А какво прави в понеделник?

В понеделник Нел се отдава на заслужена почивка! Тогава двамата с Питър посещават читателския кът и слушат как децата четат приказки. Миризмите тук са много по-различни, но май най-любимата сред тях е миризмата на книги! Но ето, че един понеделник Питър и Нел заварват читателския кът в безпорядък. Децата са разтроени, на мистър Джоунс направо му се плаче, а книгите… са изчезнали безследно! Безследно ли? Е, може би почти безследно. Време е Нел да докаже своите детективски умения и да спаси читателския кът! Питър, мистър Джоунс и децата се втурват след нея, но дали носът на Нел и този път няма да я подведе или пък разследването ще отведе приятелите до задънена улица? И кой и с каква цел би искал да задигне всички детски книги?

„Кучето детектив” е весела, интересна и пъстра книга, която хем буди любопитство, хем искрено забавлява, като същевременно деликатно прокарва посланието, че книгите са истинско съкровище и буди желание за посещение в местната библиотека. Но дори и вече да сте чели „Кучето детектив” многократно и да знаете развръзката, това по никакъв начин няма да ви попречи да й се наслаждавате отново и отново. Римите на Джулия Доналдсън са абсолютна радост, за което в случая с родното издание немалка заслуга има и майсторския превод на Мария Донева. Рисунките на Сара Огилви пък, макар и модерни (книгата излиза за първи път през 2016 година), спокойно биха могли да се наредят до работата на майстори на детската илюстрация от средата миналия век. Художничката сякаш продължава традицията на някои от моите любимци, като Х. А. Рей („Любопитният Джордж”) и Норман Бридуел („Клифърд, голямото червено куче”). „Кучето детектив” има всички качества, за да се превърне в съвременна класика. Надяваме се, че скоро ще имаме удоволствието да прочетем на български и „The Hospital Dog“.

Още за книгата: https://books.janet45.com/books/1505

Още книги от Джулия Доналдсън: https://books.janet45.com/authors/%D0%94%D0%B6%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%8F__%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D1%81%D1%8A%D0%BD

Още ревюта за книги на Джулия Доналдсън: https://knijnikrile.wordpress.com/tag/%d0%b4%d0%b6%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b4%d1%81%d1%8a%d0%bd/

3 thoughts on “„Кучето детектив” от Джулия Доналдсън, с илюстрации от Сара Огилви

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s