Ако „Кучето детектив” е събудило апетита ви за римувани криминалета, то ето ви още една пъстра изненада от Джулия Доналдсън и изд. „Жанет 45”. Двама злодеи замислят пъклен план как да задигнат кравата медалист от една иначе спокойна и приветлива ферма. Възможно ли е най-дребното и тихо същество наоколо да провали замисъла им и да спаси положението? Ще разберем в книгата „Какво каза калинката”! А кой е отговорен за жизнерадостния вид на изданието? Няма да ви е нужен детектив, за да откриете „виновника” за ярките багри и изпълнените с хумор илюстрации. Това е изобретателната британска художничка Лидия Монкс.

Калинката е най-мъничкото и най-мълчаливо същество в цялата ферма. Но когато дочува плана на Напомпания Хю и Лен Върлината да отмъкнат прославената крава на фермера, единствено от нея зависи дали изкусните крадци ще бъдат спрени, а кравата – спасена!

Джулия Доналдсън е майстор на интригуващите детски сюжети, на скокливите рими и тънко поднесените послания. В „Какво каза калинката” виждаме, че не винаги най-едрите и силните имат най-големи шансове да се справят с трудностите, както и че не е задължително да си шумен и приказлив, далеч по-важно е да имаш какво да кажеш. Скромната наглед калинка се оказва на точното място в точното време и успява да подслуша разговора на злосторниците, хвърлили око на любимата на всички крава. Мъничката героиня не само споделя информацията с останалите животни наоколо, но и измисля хитър начин, по който с дружни сили да неутрализират заплахата.

Бандюгите с прякори Напомпаният и Върлината (напомнят на Джаспър и Хорас, похитителите на кученца от „101 далматинци”) се прокрадват под прикритието на нощта… Дали ще успеят да отвлекат кравата-медалист? Или пък планът на калинката ще сработи и ще осуети престъпните им начинания? И всъщност… какъв изобщо е планът?! Е, нямаме намерение да ви издадем това! Едно е сигурно – веднага след като главната героиня прелети от ухо на ухо и сподели тайния си замисъл с животните всички малки читатели няма да имат мира докато не разберат „Какво каза калинката”! А нейните думи, както и всички останали рими отново са умело адаптирани за българските деца от Мария Донева.

И макар, че свързваме историите на Джулия Доналдсън предимно с илюстрациите на Аксел Шефлър, писателката има прекрасни колаборации и с други талантливи художници. Сред тях е и Лидия Монкс (https://www.lydiamonks.com/), която е илюстрирала вече близо двадесет книги от авторката на „Грузулак” и „Патилата на метлата”.

А ако чрез веселия си сюжет, напевната си приказна цикличност и симпатичните картинки книгата е успяла да вдъхнови и вашите малки палавници, то може би ще им е интересно да видят как Лидия рисува героите! Може би дори ще се научат как сами да рисуват симпатичната калинка и нейните приятели!

Още за книгата: https://books.janet45.com/books/1497

Още книги от Джулия Доналдсън: https://books.janet45.com/authors/%D0%94%D0%B6%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%8F__%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D1%81%D1%8A%D0%BD

Още ревюта за книги на Джулия Доналдсън: https://knijnikrile.wordpress.com/tag/%d0%b4%d0%b6%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b4%d1%81%d1%8a%d0%bd/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s