Издателство „Хермес” има ново предложение за малките читатели и ценителите на красивата детска илюстрация. Писателката Вероник Каплен и художникът Микаел Дерюлийо са сътворили една прелестна книга, в която читателите могат да проследят детството на едно малко бухалче – от първите дни в гнездото на мама и татко, през опитите за летене, до първия нощен лов заедно с опитните родители. „Животът е прекрасен” съдържа живописни, вдъхновени от картини на дивата природа, но и една топла история за семейството, за важната роля на любящите родители и примерът на добрите приятели.

Свито на топло в гнездо, под нежните грижи на мама и татко, Бухалчето все още не знае нищо за света. Когато мама го окуражава да излезе от гнездото за пръв път, то открива, че навън го очакват много изненади и приключения. Бухалчето опознава красотата на природата, намира приятели и се учи да лети. То знае, че ще се справи, защото мама и татко винаги са до него!

„Животът е прекрасен” е рядко красива детска книга. При все, че Микаел Дерюлийо не е гонил фотореализъм, неговата стилизация на бухалите и останалите представители на фауната постига прекрасен баланс между умилителна визия и запазване на подробностите и отличителните белези. Очите на героите са любвеобилни и топли, предаващи нужната емоция, но всичко останало е „вярно на оригинала”. От внимателно подбраната цветова гама, пресъздаваща автентичните краски, до специфичното пухкаво оперение, което покрива краката на бухалите – художникът не е пропуснал нищо.

Подобен е ефектът и от текста на Вероник Каплен. Героите говорят, малкото бухалче намира приятел в лицето на врабче и се прехласва по прелитаща наблизо пеперуда, но… Персонажите са останали верни и на своята хищна природа, разбира се – без прекалени подробности, които да разстроят децата.

„Животът е прекрасен” е разказ за първия полет, за нуждата от подкрепа, за споделеното щастие. Една от онези непретенциозни, но искрени истории, които ни учат да бъдем любопитни и да съзираме красивото, в света и в хората около нас.

Още за книгата: https://hermesbooks.bg/zhivot-t-e-prekrasen.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s