Лий Бардуго ме накара да се влюбя във Вселената Гриша и след като съвсем неотдавна преминах през шеметното и епично приключение, познато като трилогията „Сянка и кост“, сега се завръщам с готовност в този фантастичен свят. Или поне аз си мислех, че съм в готовност. Да, отново сме в познатата вселена, но Лий Бардуго ни пренася на ново място и в нова епоха. И макар, че оригиналната корица е със страхотна илюстрация, феновете на новата екранизация на Netflix може би ще предпочетата зрелищното филмово издание, с което „Егмонт България“ ни зарадваха преди броени дни. В „Шест врани” изненадите не спират.

Шестима опасни престъпници. Един невъзможен удар.

Кетердам, оживен център на международната търговия, където всичко може да бъде получено срещу правилната цена – и никой не знае това по-добре от престъпното чудо Каз Брекер. Каз получава оферта за смъртоносен удар, който ще го направи богат отвъд най-смелите му мечти. Но той не би могъл да се справи сам… Затворник с жажда за мъст. Стрелец, пристрастен към залозите.

97895427257631617217233.2773.jpg

Беглец с тайно минало. Шпионин. Сърцелом. Крадец с таланта винаги да се измъква. Бандата на Каз е единственото нещо, което е способно да застане между света и унищожението. Ако междувременно членовете ѝ не се избият помежду си…

sixofcrows_leighbardugo-cover20copy1563949184.4566

Група индивиди с тъмно минало, съмнителен морал и специфични способности обединяват сили в името на обща цел. Всеки от играчите е ключов, но да се сработят не е лесно. Взаимоотношенията са на ръба на компромиса и предателството, не е ясно кога прехвърчащите искри ще предизвикат истинска експлоция… Законът най-често не е на тяхна страна, но понякога има чувствителна разлика между „законно” и „справедливо”.

Звучи познато? Може би защото по тази формула са изградени не една и две хитови истории. В моя случай, сещам се предимно за филми – „Бандата на Оушън”, „Италианска афера”, „Зрителна измама”… Ако си падате по подобен тип сюжети и/или по YA фентъзи – това е вашата книга!

3220copy1568032120.6128

В „Шест врани” Лий Бардуго е изпълнила схемата страхотно. Имаме грабващи персонажи – енигматична, магнетична и емплематична тийн шесторка от всякакви спецалисти, на чийто опит спокойно биха завидели и „старите пушки”. Имаме планове за голям обир, а тези планове, макар и внимателно изготвени, могат много лесно да отидат по дяволите и всичко да се обърне на една щура екшън импровизация… И разбира се, всеки от персонажите получава достатъчно светлина под прожекторите, за да може и да блесне, и да се развие по един или друг начин, най-често променяйки отношението си към останалите в групата.

Всичко е драматично и романтично колкото си искаш (но без да се прекалява), и на всичкото отгоре този шпионско-бандитски трилър се развива на една наистина пленителна сцена! Ако трилогията „Сянка и кост” се развиваше в обстановка, инспирирана от царска Русия (сигурно си спомняте думата „царпънк” – термин, създаден от Бардуго специално за този поджанр), сега всичко се случва в Катердам, който пък е вдъхновен от Амстердам по време на своята Златна ера. Светът на „Шест врани” е невероятно сочен, наситен с прекрасни детайли, а самата книга не е за изпускане!

Книголина

Още за книгата:

https://egmontbulgaria.com/sjanka-i-kost-vselenata-grisha-325/shest-vrani-filmovo-izdanie-p3857

https://egmontbulgaria.com/sjanka-i-kost-vselenata-grisha-325/shest-vrani-p3562

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s