Когато говорим за книги и комикси, обикновено изразяваме лично мнение и вкус, т.е. говорим субективно. Този път обаче ще започнем с един обективен факт – „Sapiens: история в картинки. Том 1. Раждането на човечеството” (изд. „Изток-Запад”) е един от най-стойностните и впечатляващи комикси, които някога са били издавани на български език. Идеалната сплав между наука и изкуство, между знание и наратив, между образователна книга и забавление, чрез „Sapiens” проф. Ювал Ноа Харари достига до аудитория от всички възрасти по лек, плавен, нагледен и изключително запомнящ се начин.

ПЪРВИ ТОМ ОТ ВЪЛНУВАЩАТА И КРАСИВО ИЛЮСТРИРАНА АДАПТАЦИЯ НА ЕДИН СВЕТОВЕН БЕСТСЕЛЪР.

В свят, потънал в безсмислена информация, яснотата е всичко. Как да видим голямата картина, без да се заплетем в безкрайно множество от маловажни подробности? Един от начините е да направим крачка назад и да обхванем с поглед наистина голямата картина – цялата история на човешкия род. Sapiens: история в картинки ни показва как един безличен примат е станал властелин на планетата Земя, способен да разцепи атома, да лети до Луната и да пренапише генетичния код на живота.

Ваш водач ще бъде Ювал Ноа Харари, придружаван от цял куп други герои – праисторическия Бил, доктор Фикция и детектив Лопес. Ще се отправим на път през най-щурите епизоди в историята. Илюстрациите предлагат нов интелектуален и артистичен поглед към миналото. Човешката еволюция е представена като телевизионно шоу, което ще прикове вниманието ви. Първата среща на сапиенс с неандерталците например е изобразена със средствата на съвременното изкуство. Изчезването на мамутите и саблезъбите тигри пък е преразказано като криминален трилър.

Тази поредица е радикално забавен преразказ на човешката история, който следва изложението от международния бестселър Sapiens: кратка история на човечеството, продаден в 16 милиона копия и преведен на 60 езика по целия свят. Пълен с остроумия, смешки и цветисти герои, той е предназначен да прикове вниманието на хора, които не са свикнали да четат суховати научни трудове. Ако искате да разберете защо всички ние сме затворници във виденията на отдавна починали хора, това е идеалното четиво за вас.

Спомняте ли си детската мечта да можем да усвояваме знанията мигновено, да не прекарваме време залегнали над учебниците, а да попиваме като гъба всичко, хвърляйки един бърз поглед на страниците? Все още не са изобретени чудодейни хапчета на знанието, а да спиш с учебника под възглавницата също не е особено ефективно, но… „Sapiens: история в картинки. Том 1. Раждането на човечеството” е истинско постижение в тази насока!

Надграждайки върху добрите традиции на образователни поредици като „Il était une fois…” (Once Upon a Time…), създателите на книгата са намерили удивителен начин да предадат научна информация от всевъзможни сфери под съвършено разбираема и адски забавна форма. Идеите и текстът на проф. Ювал Ноа Харари са адаптирани в зрелищен и увлекателен картинен разказ от Давид Вандермюлен и художника Даниел Касанаве (известен с работата си по поредиците „Hubert Reeves Explains” и „Shelley”), а оцветяването е дело на Клер Шампион.

Ако вече сте чели „Sapiens. Кратка история на човечеството” (https://iztok-zapad.eu/yuval-noa-harari/sapiens-kratka-istoriya-na-chovechestvoto), то вече имате известна представа от материята, която проф. Ювал Ноа Харари ни поднася тук като комиксова адаптация. Ако пък не сте се докосвали до горната книга, то пригответе се за удивително пътешествие, което започва още в зората на времето. Харари не се ограничава до една-единствена научна сфера, той не разказва просто поредица от известни факти. Авторът на „Sapiens” демонстрира на читателите връзките между всички онези фактори, които принципно сме свикнали да разглеждаме поотделно. Тук виждаме обаче как подобно на ефекта на пеперудата, неподозирани, понякога наглед малки детайли са изиграли ключова роля в историята на човечеството и са променили облика на планетата ни.

Ювал Ноа Харари преплита в своя наратив наглед напълно отделни звена на познанието като генетика и политология, химия и антропология… И ни помага да съзрем изненадващите допирни точки между хилядите обстоятелства, превърнали ни в господари на света. И колкото и невероятно да звучи, всички понятия, факти и идеи са намерили своето логично място в сюжета на комикса и биват разяснени прекрасно, онагледени от рисунките на Даниел Касанаве и често вървят ръка за ръка с остроумни, шеговити препратки и визуални гегове.

Луксозното издание на „Изток-Запад” е точно това, от което подобна творба има нужда – прекрасно книжно тяло с твърда корица, шити и лепени страници, голям формат и чудесна полиграфия. Внимателният превод от английски на Ина Димитрова и Росен Люцканов също не оставя място за критика. „Sapiens: история в картинки. Том 1. Раждането на човечеството” заслужава място във всяка домашна, семейна, училищна и университетска библиотека, без значение дали наоколо има почитатели на деветото изкуство и ще обори всеки, който все още се води по погрешното убеждение, че комиксите са несериозна, детска работа.

Още за изданието: https://iztok-zapad.eu/yuval-noa-harari/sapiens-istoriya-v-kartinki

Откъс: https://iztok-zapad.eu/image/catalog/materials/sapiens-comics.pdf

Още от Ювал Ноа Харари: https://iztok-zapad.eu/yuval-noa-harari

Проф. Ювал Ноа Харари е историк и автор на добили изключителна популярност книги, който се смята за един от най-влиятелните интелектуалци на нашето време. От книгите му – „Sapiens. Кратка история на човечеството“, „Homo Deus. Кратка история на бъдещето“ и „21 урока за 21-ви век“ – са продадени 27,5 милиона копия в превод на 60 езика. Препоръчвани са от Барак Обама, Крис Евънс, Жанел Моне, Бил Клинтън и много други. Според „Гардиън“ книгата „Сапиенс“ е предизвикала революция в жанра на „интелектуалните четива“.

Харари, който е на 44 години и е роден в Израел, започва кариерата си на учен, защитавайки докторат в Университета в Оксфорд. След големия успех на книгите му той изнася лекции редом със световни лидери като Ангела Меркел и Еманюел Макрон, както и със звезди от ранга на Натали Портман и Марк Зукърбърг. Той публикува редовно статии във вестници като „Ню Йорк Таймс“, „Файнаншъл Таймс“ и „Гардиън“, участва в конференции като тази в Давос от 2020 г. и е давал интервюта във връзка с глобалната криза с новия коронавирус за големи телевизионни канали като „Си Ен Ен“ и „Би Би Си“.

През 2019 г. той и съпругът му (Ицик Яхав) основават „Сапиеншип“ – социално ангажирана компания, работеща в областта на развлекателната индустрия и образованието. Основната ѝ цел е да фокусира обществените дебати върху най-важните глобални предизвикателства, пред които е изправен светът днес.

Ювал Ноа Харари е професор по история в Еврейския университет в Йерусалим и работата му е посветена на макроисторически въпроси като: Каква е връзката между историята и биологията? Каква е същностната разлика между Homo sapiens и останалите животни? Какви са етическите въпроси, които науката и технологията повдигат през XXI век?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s