„Домът е там, където е сърцето” и „Драконче на име Яйчице” от Хайди и Даниъл Хауърт са сред любимите ни картинни книги с логото на издателство „Робертино”. Ето защо няма как да не се зарадваме искрено на трето заглавие от същото дуо, което излиза на български език. Подобно на предните книги на творческия дует,  „От какво се страхувам?” е пищно илюстрирана приказка с акцент върху градивните послания и емоционалната интелигентност. Къде се е чуло и видяло боязлив леопард? Възможно ли е да си скован от страх, въпреки че си наследник на горди и безстрашни родители? „От какво се страхувам?” говори не само за нещата, които ни плашат, но и за притеснението, че няма да оправдаем чуждите очаквания и за страха от това да покажем страха си.

Да си роден леопард не е лесно, защото всички очакват определени неща от теб. Да си силен, храбър, безстрашен. Какво става обаче, ако си единственият леопард, който малко го е страх? Вижте как малкият Леопард ще научи, че да се страхуваш не те прави слаб, даже напротив – помага ти да оцеляваш. А също, и че другите леопарди в семейството му невинаги са толкова силни, храбри и безстрашни, колкото си мисли…

Дивата природа може да е доста стряскаща. Дали водата ще се окаже твърде дълбока или пък дърветата прекалено високи? Или пък може би лошото време ще предизвика някое нещастие? С бурята шега не бива! Странните звуци, тъмнината, неизвестното – всичко това ни кара да се оглеждаме нервно, да надзъртаме през рамо, да треперим или дори да се свием на кълбо и да се завием през глава. Кара ни също така да искаме да сме други, различни, по-героични и силни.

Страхът е първична емоция, която с напредването на възрастта все по-често води със себе си срам и притеснение, понякога прикрити от гняв… Трудно е да бъдеш малък и изплашен, когато всички около теб са големи, смели и не се нуждаят нито от помощ, нито от закрила. Но дали е наистина така или пък това е само привидно?

На малкото леопардче му предстои важен урок. Страхът е не по-малко важен за нашето оцеляване от смелостта и готовността да посрещнеш трудностите и опасностите. И макар и значително по-рядко, големите също го изпитват. И в това няма нищо нередно, неестествено или срамно.

С помощна на увлекателен текст и красиви илюстрации Хайди и Даниъл Хауърт помагат на децата да достигнат до същите истини, до които достига и техния главен герой, малкото леопардче. А въпросите и бележките в края на книгата ще помогнат не само на малките читатели, но и на техните родители да преборят своите страхове като ги приемат за нормална част от емоционалния спектър.

Още за книжката: https://robertino.bg/product/ot-kakvo-se-strahuvam

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s