Кой е романът, който Марк Твен счита за свой опус магнум? Противно на очакванията, това не са всеизвестните класики „Приключенията на Том Сойер“ и неговото продължение „Приключенията на Хъкълбери Фин“, нито „Принцът и просякът”. Изненадващо за много читатели, сред богатата си библиография, Самюъл Лангхорн Клемънс посочва като най-добра последната си завършена творба, а именно – „Personal Recollections of Joan of Arc”. Амбициозната историческа драматизация, посветена на живота на Орлеанската дева е поднесена под формата на мемоар от гледната точка на нейния близък съратник Луи дьо Конт. Неотдавна романът излезе и на български. Четем „Жана д’Арк” с логото на изд. „Плеяда”.

Романът, който Марк Твен пише през 1896 г., когато е на 61 години – последната му завършена творба, е посветен на живота на Жана д’Арк. Любопитното е, че писателят го представя като мемоарите на Луи дьо Конт, паж и секретар на Орлеанската дева, преведени от Жан Франсоа Алден, а на себе си отрежда ролята на редактор. Първоначално книгата излиза на части в Harper’s Magazine, като първият брой се появява през 1895. Марк Твен, който си дава сметка за репутацията си на автор на хумористични произведения, пожелава романът да излиза анонимно, та читателите да приемат творбата „на сериозно“. Въпреки това скоро мистерията е разбулена и през май 1896 Harper & Brothers Publishers публикуват книгата с неговото име.

„Жана д’Арк“ се откроява сред романите на Твен с емоционалната си искреност и художествена цялост. Самият писател оценява високо тази си творба, отбелязвайки: „Може би книгата няма да се продава, но това не е важно: написах я за душата.“ Според мемоарите на Сузи Клеменс, дъщерята на Твен, баща ѝ плаче, докато чете ръкописа на семейството си. А в края на живота си той заявява: „От всичките ми книги най-любима ми е тази за Жана д’Арк, тя е най-добрата, сигурен съм. Сътворяването й ми достави седем пъти повече удоволствие от съчиняването на всички останали. Дванайсет години отделих за проучванията, написването й ми отне още две.“

Почитателите на Марк Твен вероятно ще разпознаят своя любимец в този роман, при все че той не е сред най-типичните за творчеството му. Да, разказваческото му майсторство и умението да отвежда аудиторията си където си пожелае си личат ясно и тук, но закачливия хумор и намигванията към читателите са сведени до минимум. В романа проличават и Твен белетристът, и Твен публицистът. „Жана д’Арк” е сериозна, зряла творба във всеки един смисъл на думата и тук Твен се е отнесъл с особена почит към вдъхновяващата историческа фигура, която очевидно е била не само обект на големи проучвания, но се е превърнала и в негова муза. „Жана д’Арк” е не просто предаване на сюжет – романът е едновременно нисък поклон и смирено отдаване на почит, но и епичен, амбициозен литературен опит да се възпее и обезсмърти един живот и едно дело.

Изключително интересна и любопитна творба, независимо дали желаете да се потопите в атмосферата на разкъсваната от конфликти Франция от ХV век и да проследите една изпълнена с възходи, падения и предателство история или пък желаете да опознаете един от най-големите американски класици в по-различна светлина. Твен предава събитията през собствената си призма, сякаш движен от фантазия да се докосне до историческата реалност, която е предизвикала появата на невероятна личност като Жана д’Арк. Някои дори твърдят, че Луи дьо Конт всъщност е своеобразна проекция на самия Твен, откривайки за това доказателство в съвпадащите инициали на Sieur Louis de Conte и Samuel Langhorne Clemens.

Беше крайно време и българските читатели да имат възможността да прочетат тази класика!

Още за книгата: http://pleiadbooks.com/jana-dark

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s