„Чуждоземец” (изд. „Прозорец”) е кулминацията на пристрастяващата детско-юношеска фентъзи трилогия „Светотръс”. Последната ни среща със запомнящите се герои на Скарлет Томас е динамично приключение, от чийто изход зависи не просто много, а… всичко! Зловещите Дибери са запланували (мулти)вселенски апокалипсис, времето изтича, а котките… изчезват?! Ефи и приятелите й ще трябва да разгадаят бързо какво се мъти, защото именно те ще се окажат последния бастион на добрите сили. Могат ли шепа деца и тяхното здраво приятелство да се преборят със злото?

Ефи, Улф, Рейвън и Макс отново трябва да се изправят срещу могъщите Дибери, които планират да унищожат вселената по време на зимното слънцестоене. Приятелите от Училището за надарени, проблемни и странни деца „Туситала“ ще използват магическите си способности, за да предотвратят коварния им план. Но тъкмо когато Ефи посещава Другия свят, там тя е обявена за чуждоземец и дори е хвърлена в затвор. А в Истинския свят котките изчезват една по една, защото Диберите са твърдо решени да осъществят едно зло заклинание…

„Чуждоземец” е поредната завладяваща история с Ефи, Макс, Рейвън и Улф, но благодарение на новите изпитания, пред които се изправят героите ще имаме възможност да ги опознаем още по-добре. Третият роман не изневерява на установения до тук стил на поредицата, но изненадва приятно с някои по-мрачни и даващи повод за размисъл нотки. Феновете на Хари Потър, Нарния и Невърмур със сигурност няма да останат разочаровани от трилогията „Светотръс”. Без да бъде предвидима и да повтаря шаблони, Скарлет Томас е използвала в своята поредица някои ключови за подобни младежки книжни серии мотиви, както не е пропуснала да вплете и важни (и вечни) теми, които са общи за преживяванията на всяко следващо поколение.

Що е то приятелство и лоялност? Може ли вътрешната сила да се превърне в щит срещу външни проблеми? Как да бъдем себе си ако средата ни сякаш очаква да се държим като някой друг? Търсенето на идентичност и дори домашното насилие са въпроси, които книгата засяга с елегантна деликатност, съобразена с чувствителността на аудиторията. Авторката ненатрапчиво подчертава, че понякога близките и приятелите ни преминават сами през ситуации, за които дори не подозираме и единствено чрез откровеност, споделяне и взаимна подкрепа можем да преборим демоните си.

Книгата се чете леко и плавно, но и устремено, тъй като „Чуждоземец” е стакато от перипетии и обрати, които грабват интереса още от първите страници и го задържат чак до последната. Диберите имат нужда не само от стотина котки за своя ужасяващ ритуал, но на подходящите места тъмнината е разсеяна от прекрасен хумор, а сплотеното ядро на сюжета са, разбира се, главните герои, за които здраво стискаме палци и с които наистина не ни се иска да се разделяме след финала.

И като казахме финал… Скарлет Томас награждава читателите с един наистина трогателен и вдъхновяващ такъв. Всички сюжетни линии стигат до едно общо, прекрасно заключение, което предизвиква искрени усмивки и зарежда с оптимизъм.

Още за книгата: https://prozoretz.com/bg/knigi-45/chujdozemec-749

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s