Може би сте очаквали от Елена Павлова продължение на „Камен и пиратите от 5 г“ или „Приключение в Долната земя: Коледари срещу хали“? Нъцки! Вместо това получавате нещо ново, свежо и не по-малко грабващо и зарибяващо и отново насочено към детската аудитория (и родителите покрай нея!). Елена Павлова ни е забъркала детско-юношеско приключение с паралелни вселени и много местен колорит. Искате ли да прочетете родния отговор на хитовия роман на Кристофър Едж „Другите светове на Алби Брайт“? Тогава грабвайте „Асен и пътешествениците в 100 Българии” (изд. „Софт Прес”).

Ваканциятa идва и Асен няма търпение да отпътува при леля си във Варна, където ще се забавлява на воля и ще се срещне с онлайн приятелката си Нася, с която отдавна си чатят и обсъждат книги за четене от задължителния списък (както и някои, които не са от него). Но всичко се проваля, когато става ясно, че първо: леля му е болна и идва в София за лечение; второ: няма да се види с Нася; трето: новата жена на баща му го записва в някакво си читалище на занималня, сякаш е бебе. За негова изненада някои от момчетата, момичетата и преподавателите в читалището се оказват част от тайна организация на българи с необичайната дарба да пътешестват между паралелните Българии. А Асен открива, че той има най-силната дарба от всички — дарба, която ще го въвлече в безброй опасни и забавни приключения в различните Българии.

„Асен и пътешествениците в 100 Българии” е роман, в който дори и най-фантастичните обрати вървят ръка за ръка с реалистични млади герои и правдоподобни диалози. След предишните си два детски романа писателката задобрява все повече в улавянето на езика и душевността на днешните хлапета, и както винаги – ежедневните им перипетии са поднесени заедно с нещо необичайно, чудновато или свръхестествено. В случая това са паралелните варианти на България, между които персонажите пътуват, което само по себе си е достатъчно яка концепция, за да зариби дори майките и татковците, та какво остава за отрочетата им. Идеята е от сочна по-сочна, чак на човек му се иска да беше изстискано още повече от нея, но все пак, съобразено с аудиторията, 100-те Българии са се събрали в малко повече от 200 страници.

С приключенски дух и разведряващ хумор, с изфантазирани възможности и реални проблеми, сюжетът лети. А ако сте се изкефили на препратките към научни трудове, „Стар Трек”, „Междузвездни войни”, „Доктор Кой” и  др. при Кристофър Едж, определено ще има да се радвате и на множеството намигвания (към по-наши си неща), които Елена Павлова е вкарала в своя роман. Тук-там с бележка под линия, а през останалото време – с надеждата, че провокацията ще подтикне младите читатели да използват интернет и библиотеката по предназначение.

Илюстрациите на Цвета Петрова са черешката на тортата! Съвременни, изпипани и адски симпатични, те прекрасно засилват впечатленията от повествованието, помагат на младите читатели да визуализират прочетеното по-добре и допълват атмосферата.

Я си представете сега, че част от паралелните вселени всъщност са Българиите, в които се случват „Камени и пиратите от 5 г“ или „Приключение в Долната земя: Коледари срещу хали“ и всички детски книги на Елена Павлова в същност се случват в една и съща художествена мултивселена? Бягай, Marvel, скрий се, DC! Добре дошли в The Elenaverse!

Още за книгата: https://www.soft-press.com/book/1453/

Откъс: https://www.soft-press.com/js/pdf/viewer.php?url=https%3A%2F%2Fwww.soft-press.com%2Fuploads%2Fproducts%2Fbook1453%2FPages+from+Asen_100_web.pdf

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s