Регенериращият се дегенерат на „Марвел“ – Дедпул, като че ли вече се е доказал като любимец на българските читатели, тъй като днес ще поговорим за поредното заглавие с негово участие. Заглавие, обаче, което се различава от всички други досега. „Ти си Дедпул“, издаден у нас от „Артлайн Студиос“, е не просто комикс, а комикс-игра. Да, заглавието в случая е доста буквално, тъй като читателят взема решения вместо Устатия наемник и така движи историята към един от многобройните възможни завършеци.

Ако сте играли книги-игри, до известна степен знаете какво да очаквате. (Ако пък сте играли навремето нарисувания от Евгений Йорданов „Кралска Кръв“ – хептен знаете какво да очаквате!) Дедпул има определени способности и показатели, които читателят трябва да следи, докато го направлява през историята. Същевременно, много от номерираните панели, свършват с момент, в който читателят трябва да реши как да процедира по-нататък и взетото решение го отвежда на друг съответен панел, където историята продължава. През цялото време ще трябва да разлиствате страници напред-назад, да си записвате точките „тъга“ и „лошотия“ и да хвърляте зарчета. Ако това ви се струва малко сложно – не се безпокойте, първите страници са посветени на подробни разяснения от страна на Дедпул, а панелите във всеки един от включените тук 5 броя, са отбелязани в различен цвят, така че да не бъркате на кой точно „панел 32“ да отидете.

Що се отнася до историята – говорим ли конкретно за Кървавия комедиант, вероятно знаете горе-долу какво да очаквате – независимо по кой път поемете и по какъв ред изиграете броевете (втори, трети и четвърти могат да бъдат достигнати на различни етапи от сюжета), ви чакат много хумор, кръвопролития, музикални и филмови препратки…е, и известна доза цинизми, макар тук далеч да не са толкова, колкото при други появи на героя. Интересното тук, е че е замесено и пътуване във времето, като всеки брой отразява отделен период с типичните за него герои (от Наказателя до пародия на Съдия Дред) и, на моменти, дори визуален и повествователен стил.

Като споменахме визуален стил, рисунките, естествено, винаги са ключов елемент от всеки комикс. Този път обаче, читателите ще трябва да бъдат с още по-зорко око, защото, за разлика от традиционните книги-игри, където обикновено ясно е казано какви предмети открива героя и съответно може да вземе, тук единственото ограничение е, че предметите, които Дедпул може да отнася със себе си от панел на панел просто трябва да са под един определен размер. Да кажем, ако някъде из фона на панела Дедпул види бутилка с кетчуп, или в краката му се търкаля вестник, то играчът, може да реши да го вземе за евентуална бъдеща употреба. А ако случайно не откриете къде да използвате дадения предмет, това не значи, че той няма да ви е полезен по някой от другите възможни маршрути.

Безспорно, едно от най-хубавите качества на „Ти си Дедпул“, също както на повечето книги-игри, е че е комикс, към който да се връщате многократно, защото всеки прочит (е, поне до даден етап) може да бъде различен от следващия. А колко от кутийките в списъка с постижения накрая ще можете да отметнете, зависи изцяло от вас!

Независимо дали играете по правилата, или не, „Ти си Дедпул“ е интересен експеримент, който смятаме, че вероятно ще допадне дори и на читателите, които не си падат кой знае колко по Дедпул, чисто и просто заради интерактивния си характер. Ако пък чувството ви за хумор е също толкова извратено, колкото и на главния герой, то определено не бива да пропускате това издание!

Още за „Ти си Дедпул“: https://artline-store.net/product/916/ti-si-dedpul-kniga-igra.html

One thought on “„Ти си Дедпул“ от Ал Юинг, Салва Еспин, Пако Диаз и Guru-eFX

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s