„Икабог” (изд. „Егмонт България”) е завръщането на Дж. К. Роулинг към детската литература след поредицата за Хари Потър. За доста читатели това е безспорно литературно събитие, което предизвиква голямо любопитство и бива посрещнато с високи очаквания. След като Роулинг постепенно публикува книгата безплатно онлайн, приканвайки деца от цял свят да рисуват свои собствени илюстрации към всяка поредна глава, най-накрая можем да се насладим и на цялото произведение под формата на луксозно издание, включващо най-сполучливите детски рисунки. Но какво всъщност се крие зад мистериозното заглавие „Икабог”? Очаква ни интригуваща приказка за всички възрасти, изкусно засягаща въпроси и теми, по които наистина си струва да се говори.

Висок колкото два коня и с очи като фенери! С големи стъпала и извити нокти, Икабог идва… Една от най-обичаните детски писателки на всички времена – Дж. К. Роулинг, разказва приказна история за страховито чудовище, пълна с много смях, вълнуващи приключения и надежда въпреки всичко и всички. Кралство Корнукопия някога е било най-щастливото на света. Радвало се е на несметни съкровища, крал с най-изисканите мустаци, които можете да си представите, и месари, пекари и сиренари, чиято изключителна храна карала хората да танцуват от щастие, щом я опитали. Всичко било перфектно, с изключение на мъгливата Маршландия, намираща се на север, където, според легендите, живеел чудовищният Икабог. Всеки с малко ум в главата си знаел, че Икабог е просто легенда, с която да плашили непослушните деца. Но странното при легендите е, че понякога заживяват свой собствен живот. Може ли една легенда да детронира любим крал? Може ли една легенда да постави на колене едно щастливо кралство? Може ли една легенда да изпрати две храбри деца на пътешествие, за което не са си и мечтали?

Дж. К. Роулинг е една от онези личности, които открито изказват позицията си по редица важни съвременни теми. Писателската ѝ кариера и световната ѝ известност са ѝ позволили да се превърне в говорител, активист и филантроп и дори хора, които нямат никакво отношение към Хари Потър и останалата част от литературното ѝ творчество изпитват уважение и респект към нея като публична личност. Не съм се и съмнявал, че новата ѝ детска книга няма да е произволна фантасмагория, а отново ще се превърне в израз на идеи, носител на ценности и предупреждения. Не предполагах обаче колко силен и изпълнен с послания сюжет ме очаква в „Икабог”.

Благоденстващото кралство Корнукопия, неговият владетел Фред Храбреца, приближените и подчинените му, невижданото страшилище Икабог и всичко, което се вихри наоколо… Във всеки един елемент от сюжета на романа можем да открием алюзии и паралели към света, в който живеем и проблемите, с които съвремието ни се сблъсква. И същевременно, това съвсем не значи, че „Икабог” е трудна, тежка, „не-детска” книга. С голямо майсторство Роулинг говори за истински важни неща по съвършено разбираем и невероятно увлекателен начин. Без да назовава пряко и буквално туморите на днешното общество, писателката засяга теми като злоупотреба с властта, преследване на лични интереси, фалшиви новини и изфабрикувани врагове, пропаганда, контрол над масите, политически игри…

Но освен социалните теми, Роулниг нито за миг не пропуска и личната, чисто човешка страна на всеки проблем. Самовлюбения крал, егоистичните придворни, добронамерият съветник, храбрецът с ниско положение, бедното сираче… В тези на пръв поглед схематични, архетипни образи от приказките, които са ни принципно до болка познати, писателката влага достатъчно дълбочина и психология, че да почувствате какво ги движи, какво ги кара да бъдат тези, които са и да постъпват по определен начин.

„Икабог” е вълшебно четиво за подрастващи, но по-зрелите читатели несъмнено ще се насладят на сатиричните нотки, които Роулинг е внесла в наратива. Книгата ще ви накара да се замислите над същността и функцията на чудовищата. Кому са нужни те, кой ги създава, кой и защо иска да ги победи. Ще ви даде и урок по доблест и човечност – качества, които успяват да надделеят над циничното и себичното в приказките, и да се надяваме… не само там!

Допълнителен плюс на изданието са чаровните илюстрации от малките художници, както и предговора с думите на Дж. К. Роулинг.

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/dzh-k-rouling-52/ikabog-p3781

Разгледайте официалната българска страница на ИКАБОГ: https://egmontbulgaria.com/theickabogstory

Представяне по БНТ: https://bnt.bg/news/-ikabog-na-j-k-rouling-v270500-282054news.html?page=8

Ревю в сайта „Детски книги”: https://detskiknigi.com/ikabog-legendata-kojato-razhda-zlo-i-dobro/

One thought on “„Икабог” – завръщането на Дж. К. Роулинг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s