Ако си мислите, че Майкрофт живее в сянката на знаменития си брат Шерлок, то какво може да каже тогава най-младия представител на семейство Холмс? Енола също се изявява като детектив, при това от ранна възраст и е крайно време да научим всичко за нейните приключения! От „Егмонт България”, издателството, от което преди години излизаше една от любимите ми поредици, а именно „Шерлок Холмс и отрядът от улица „Бейкър”, сега идва нова, многообещаваща книжна изненада. Серията „Загадките на Енола Холмс“ на американската писателка Нанси Спрингър ще зарадва както феновете на младежките криминалета, така и страстните почитатели на Артър Конан Дойл, които с интерес следят нови истории от съвременни автори, вдъхновени  от творчеството на викторианския класик. Първото голямо изпитание за младото момиче-детектив е „Случаят с изчезналия маркиз”!

Запознайте се с Енола Холмс, тийнейджърка, малката сестра на Шерлок Холмс и виден детектив! Когато Енола открива, че майка ѝ е изчезнала, тя скача и тръгва да я търси из Лондон! Но нищо там не е тaкова, каквото е очаквала. Пристигайки, се оказва въвлечена в отвличането на млад маркиз и трябва да се спасява от жестоки наемници, както и да направи всичко възможно да не се вясва пред очите на двамата си по-възрастни братя. Та как, питам ви, да разплете случая с изчезването на майка си и маркиза?

След като преди две десетилетия Нанси Спрингър печели популярност със своята поредица „Tales of Rowan Hood”, в която среща читателите с дъщерята на Робин Худ, следващият й писателски проект използва сходен подход, избирайки като протагонист за новата поредица момиче, роднина на емблематичен персонаж от западната литература. Така се ражда Енола Холмс – оправна тийнейджърка, тръгнала по стъпките на по-големия си брат Шерлок. Наскоро книгите за Енола Холмс послужиха като основа и за хитовата екранизация на Netflix с участието на Мили Боби Браун от „Stranger Things”. Ето ти подходящ момент, в който поредицата да се появи и на български!

„Случаят с изчезналия маркиз” не само грабва, но и изненадва много приятно, при това още от самия пролог. „Ист Енд, Лондон, август 1888, след падането на мрака”. И мракът наистина е там, в количества, които рядко срещаме в отварящите параграфи на детско-юношеска книга. Нанси Спрингър не само не бяга от грозната викторианския Лондон, давайки на читателите да разберат от самото начало, че това е един суров и мръсен свят, неприветлив и опасен, особено след спускането на мрака. Прологът дори си позволява да вметне сред описанието и няколко думи за ширещия се страх вършеещия наоколо сериен убиец Джак Изкормвача. Харесва ми, че подобен съвременен спиноф за млади читатели не подценява своята аудитория и се опитва да остане верен и на оригинала, и на епохата, в която се развива действието.

Скоро след това Нанси Спрингър „дава думата” на самата Енола и книгата бързо набира скорост – с високи залози и реална опасност за героите, с интересна интрига и дори няколко загадки, вмъкнати за да накарат и самите читатели да размърдат сивите си клетки, вместо да очакват главната героиня да разреши случая сам-сама.

Гледната точка на Енола е хитър похват, с който Нанси Спрингър не само се доближава като език и стил до чувствителността и вкусовете на съвременните читатели, но и логично оправдава факта, че понякога Майкрофт и Шерлок не се държат точно така, както биха се държали ако сцените бяха описани от самия Артър  Конан Дойл. Обяснението е простичко – Енола е разказвачът, а как да не си бясна на големите ти братя, които се чудят как да те тикнат в пансион за момичета и да на правят от теб порядъчна дама, вместо да те приемат за пълноправен съдружник в разследванията? Но Енола ще им покаже на какво е способна!

Втория роман от детективската поредица за деца и тийнейджъри очаквайте през месец май!

Още за книгата: https://egmontbulgaria.com/savremenna-hudozhestvena-literatura-134/1-sluchajat-s-izcheznalija-markiz-p3823

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s