Една съвременна класика сред детските картинни книги наскоро доплува за първи път на български език в луксозно издание на изд. „Унискорп”. „Рибата дъга” на швейцарския писател и илюстратор Маркус Пфистер ще накара деца и родители да се почувстват в свои води сред красивите акварелни страници. Сюжетът осъжда суетата и горделивостта, носи послания за приятелство, споделено щастие и отзивчивост, а със своите запомнящите се лъскави люспи, отразяващи цветовете на дъгата, „Рибата дъга” е не само поучителна, но и особено привлекателна детска книга.

Всички завиждат на красивата риба с разноцветни люспи, които блестят, докато плува. Тя обаче отказва да ги сподели с другите и остава напълно сама. Когато преодолява гордостта си и решава да раздаде по люспа от красивата си окраска и на приятелите си, осъзнава, че щастието, да притежаваш нещо, е в това да го споделиш с другите. Рибата дъга научава, че всеки може да направи света по-красиво място чрез щедрост. Книгата съдържа едновременно завладяваща история и прекрасни илюстрации.

Разбрах за „Рибата дъга” преди години, когато най-голямата ми дъщеря бе все още в детската градина и заедно гледахме едноименния анимационен сериал по телевизията. Щом разбрах, че епизодите всъщност са вдъхновени от едноименна детска книга, реших да открия и прочета оригинала, вдъхновил екранните приключения на Рибата дъга. Радвам се, че този оригинал най-накрая е достъпен за всички малки български читатели на родния им език!

Историята на „Рибата дъга” е сравнително простичка и праволинейна, затова пък с лекота предава на децата ценностите, заложени в нея. Рибата дъга е най-красивото създание под вълните и всички се възхищават на лъскавите й люспи. Други рибки също си мечтаят да имат подобна украска, която отразява светлината и сияе в цветовете на дъгата, но молбите към Рибата дъга да им подари по някоя люспичка са посрещнати с високомерен отказ. Така скоро Рибата дъга остава сама, докато не получава добър съвет от мъдрата сепия Октопус и не променя коренно поведението си…

С нежни илюстрации и достъпен дори за най-малките читатели текст, Маркус Пфистер учи че вътрешната красота е далеч по-важна от външната такава, а нищо лъскаво и материално не може да ни направи по-щастливи от приятелството и любовта. Горделивостта и суетата водят единствено до самота и тъга, затова пък споделянето и щедростта са пряк път към откриването на нови другари.

Още за книгата: http://www.uniscorp-bg.com/bookdetails.php?bid=519&pageid=1&sender=catalogue

Маркус Пфистер е роден през 1960 г. в Берн. Завършва училище за художествени занаяти и курс по графичен дизайн. През 1981 – 1983 г. работи в рекламна агенция. През 1984 г. започва самостоятелна кариера. Първата му книга с илюстрации, озаглавена „Уморената сова“, излиза през 1986 г. в издателство „НордЗюд“. Големият пробив идва през 1992 г., когато с книгата си „Рибата дъга“. Пфистер буквално щурмува класациите за илюстрирани детски книги. До днес от поредицата са продадени повече от 30 милиона екземпляра, преведени на над 60 езика. В своето ателие с чудна гледка към швейцарската столица Маркус Пфистер продължава да създава нови фигури и истории.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s