Какво е общото между Нефертити и Покахонтас? А между Шекспир и Айнщайн? Между Архимед и Мария Кюри? Да, наистина, всяка една от изброените личности е оставила ярка следа в световната история. И всяка от тях е включена в новата илюстрована книга на изд. „Робертино” – „Известните личности и тяхното детство”. Понякога е трудно да си представим, че знаменитостите и величията също са били деца. Рядко се замисляме, че всъщност всички бележити хора, всички гении на науката и изкуството, всъщност са били деца, досущ като днешните малки читатели. Кое ги е оформило като личности и ги е тласнало да поемат по своя път? Отговорите търсят създателите на книгата. Чешкият тандем Петра Текслова и Томас Тума ни представят детството и делото на 25 известни личности, от дълбока древност до ХХ век.

Мислите ли, че можете да разпознаете някои от тези известни личности, ако съдите по дадената информация за детството им? Ако отговорът е „да“, отворете тази книга и опитайте! Тук са 25 знаменитости, които очакват да ги разкриете — владетели, изобретатели, учени, музиканти… Всички те ще ви отведат до детството си, ще ви покажат какво е било миналото, с какво са обичали да играят, какви са били интересите им, но ще запазят имената си в тайна. Ще ви дадат насоки, които ще помогнат да отгатнете кои са. След това можете да проверите отговора си под капачето. Какъв е този звук? Чувате ли? Това сигурно са всичките ви нови приятели, които ви поздравяват!

Това определено не е първата, а едва ли ще е и последната илюстрована биографична книга за деца, разчитаща на комбинация от биографична драматизация и енциклопедични знания, за да запознае децата с живота на определени важни исторически фигури. Какво тогава е ново, различното, че може би дори и уникалното?

До сега не бяхме попадали на книга, която да отправя своеобразно предизвикателство към своите читатели да разпознаят личностите сами, както и първата книга, която да е оформена по този начин. На пръв поглед на всяка от личностите, включени в книгата са отделени две страници. Веднага прави впечатление, че макар и илюстрациите да са достатъчно красноречиви, а текстът да е подробен и разбираем, името на самата личност не се споменава никъде. Вместо това получаваме разказ от първо лице, в който съответната особа се представя и описва важни моменти от детството и живота си. Нютон например разказва за ранните си експерименти и увлечения, за любопитството към различни интригуващи природни явления и т.н. Братята Орвил и Уилбър Райт разказват за своите ранни пътешествия, за детските си хвърчила и модели. Коко Шанел говори за ръчно направени кукли и за силното впечатление, което предизвикват у нея ароматите на градинските цветя. Но читателят така и не разбира в пряк текст, че разказвачите са именно Нютон, братя Райт и Коко Шанел! Задачата му е да се запознае с детството им и да се опитат да предвидят кариерата и житейския им път като възрастни, да отгатнат в кои известни личности са се превърнали децата-разказвачи!

А дали сме познали? Това става ясно, когато отворим  крилцето на втората страница! Тогава пред нас се разкрива тайната на съответната личност. Разгъвката разкрива името на съответната личност и всъщност съдържа допълнителна трета страница със сбита, но достатъчно изчерпателна за аудиторията на книгата биографична справка. Доста любопитен и изобретателен подход! Младите читатели като нищо може да опитат да тестват по този начин и собствените си родители 😉

Още за книгата: https://robertino.bg/product/izvestnite-lichnosti-i-tyahnoto-detstvo

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s