Как да възпитаме гражданско самосъзнание у децата си? Как да направим така, че следващото поколение да е по-активно, по-ангажирано и по-отговорно, запознато, изискващо и упражняващо правата си? Може би е време животните да изоставят закона на джунглата и да ни дадат един урок по демокрация? Предизборно и съвсем навреме идва новата картинна книга на издателство „Мармот”, пълна с големи идеи, но внимателно поднесени като за малки читатели. „Животните избират президент” е плод на творческия труд на квартет бразилски илюстратори – Андре Родригес, Лариса Рибейро, Паула Дезгуалдо и Педро Маркун.

Как се случват изборите? Какво е демокрация? Кой управлява и измисля законите? Тези въпроси тепърва ще будят детското любопитство, а предстоящите избори са добър повод за разговор с децата. Животните са ядосани на своя цар и решават, че е време за промяна. Напоследък Лъвът се грижи само за себе си. Това е повод поданиците му да се разбунтуват и да пожелаят за първи път в своята история да проведат избори за нов водач. Бухалът разяснява „какво са изборите“, а Змията, Ленивецът и Маймуната веднага се кандидатират за Президент. Лъвът решава също да се включи в надпреварата и така кампанията започва. А кой ще бъде първият Президент на животните ще покаже изборният резултат! Тази забавна книга прелива от цвят и колоритни герои, а в самия ѝ край има изнесен полезен речник на непознатите термини, с който родителите лесно може да обяснят думи като „Урна“, „Избирател“, „Кампания“ и др. 

+ Подарък! С него ще приведеш теорията в действие чрез преживяване, което да остави трайна следа и разбиране у децата.

Винаги съм препоръчвал „Междузвездни войни” като средство за представяне на политически теми на децата. Сагата на Джордж Лукас и прилежащите към нея анимационни сериали „Войната на клонираните” и „Бунтовниците” са прекрасно средство за представяне на теми като демокрация срещу диктатура, конфликти на интереси, злоупотреба с властта, опорочени идеали, контрол на масите, инсценирани атаки  и режисирани военни кампании… Републиката, която не е завладяна от външна сила, а сама се превръща в Империя, крахът на демокрацията под гръмките аплодисменти на заслепената тълпа… Тези сцени от „Отмъщението на Ситите” безспорно съдържат едни от най-важните послания на класическите шест епизода. Послания, които са универсални и приложими към какъв ли не контекст, включително съвременната политика. И са поднесени не просто разбираемо, а по нагледен, запомнящ се и адски грабващ за подрастващите начин.

Подобно нещо може да се каже и за „Животните избират президент”, но тук аудиторията е дори още по-млада. Тази книга прави за малките децата това, което прави „Фермата на животните” на Оруел за по-зрелите читатели – т.е. използва животинските герои за да илюстрира (и сатиризира!) реално действащи в обществото и политиката механизми и начини на действие. Простичко, невинно, но същевременно без заобикалки и ефикасно, авторите на книгата обръщат внимание на проблеми като узурпирането на властта, злоупотребата с общите блага и ресурси, демонстрации и протести, организирането и провеждането на избори, предизборната агитация, пропагандата, търсенето на отговорност и какво ли не още.

Как става това? С наглед семпла, но доста поучителна съвременна басня. Лъвът отклонява реката, за да си направи басейн пред леговището, като очевидно не дава пет пари за останалите обитатели на джунглата. Те пък на свой ред изразяват негодуванието си чрез демонстрация, а когато и това не помага – решават, че е време да си изберат нов водач. Кандидати съвсем не липсват, и така, в джунглата скоро настава истинска… джунгла.

Накрая на книгата е включен кратък терминологичен речник, който обяснява някои от основните „нови думички” на децата. Малките читатели ще научат какво е бюлетина, вицепрезидент, гласуване, дебат, демокрация, демонстрация, избиратели, избори, кампания, кандидат, митинг, президент, управление и урна, с кратки и ясни дефиниции. А забавните илюстрации и разчупеното художествено оформление правят „Животните избират президент” още по-ангажираща и интересна.

Верни на себе си, от изд. „Мармот” не просто адаптират и пускат български вариант на книгата, но и допринасят към нейния замисъл и мисия с атрактивен и оригинален подарък. Родното издание идва в комплект с картонен модел на избирателна урна, изпипана във визията на книжката, плюс плик с разноцветни избирателни бюлетини. Сега вече историята може да се превърне в градивна игра, а децата могат да приложат на практика наученото.

А сега, една предизборно-динозавърска песничка, поздрав на изпроводяк 😉

Още за книгата:  https://marmot-books.com/product/jivotnite-izbirat-prezident/

Представяне по БНР: https://bnr.bg/post/101423380

Представяне по БНТ: https://bnt.bg/news/novata-brazilska-kniga-zhivotnite-izbirat-prezident-v291005-292335news.html

Представяне в Bulgaria On Air: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/02/01/jivotnite-izbirat-prezident-obiasniava-politikata-na-decata.478499

Представяне в „Аз чета”: https://azcheta.com/zhivotnite-izbirat-prezident/

Ревю на сайта „Детски книги”: https://www.detskiknigi.com/zhivotnite-izbirat-prezident-obuchenie-po-demokracija-za-deca/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s