Не е лесно да устои човек на разтапящо красивите илюстрации на испанската художничка Кармен Салданя. Но няма и нужда! Всъщност, още откакто разбрахме за предстоящото излизане на „Лека нощ, океан!” вече нямахме търпение да последваме издателство „Рибка” под вълните и да се гмурнем към тайнствените дълбини. Заоблените ъгли и дебелите страници правят книжката чудесна дори за съвсем малки водолази-лази, които обичат да изследват света (и детската си библиотека) с всичките си сетива, а звънките рими и интересния дизайн ще допаднат и на доста по-големи деца. Ако и вие сте харесали „Лека нощ, гора!”, то няма как да не се влюбите и в нейното подводно продължение.

Една вълшебна книжка, от която децата хем ще научат повече за обитателите на океани и морета, хем ще се забавляват с веселите рими, хем ще заспиват по-сладко – идеална е за приспиване вечер!

Кармен Салданя ни представя дълбините на океана  като приветливо място, изпълнено с цвят и усмивки. Макар и представен типично по детски, все пак подводният хабитат и неговите обитатели са винаги разпознаваеми и изобразени достатъчно детайлно и запомнящо се, за да може „Лека нощ, океан!” да е не просто приспивно, но и образователно четиво.

За това помага и римуваният превод на Катя Антонова, която отново демонстрира своя писателски талант адаптирайки оригиналния текст на Беки Дейвис за българските читатели. Нищо чудно след няколко прочита всички малки рибки вкъщи да рецитират стихчетата наизуст!

Точно както и при „Лека нощ, гора!”, изрязаните страници се наслагват една върху друга, създавайки любопитен триизмерен ефект и позволяват на малчуганите да надзърнат през дупчиците и да видят какво ги очаква по-нататък в тяхното пътешествие под вълните. Октоподи, костенурки, делфини, морски крави, тюлени, акули, раци и морски кончета, пъстри рибки от всевъзможни видове, спиращи дъха коралови рифове… С други думи – зависи кога четете „Лека нощ, океан!”, книжката е гаранция не само за цветни сънища, но и за широко ококорени, пълни с любопитство детски очички.

Още за книгата: https://ribka-publishing.bg/product/leka-nosht-okean

Още от Кармен Салданя: http://www.carmensaldana.es/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s